مخاطبین عزیز در این برنامه در مورد مسلمانان چین در مالزی و تاریخچه مختصری از روابط این دو کشور بازگو می کنیم. امیدواریم برای شما سودمند باشد.
حکما رهبر مذهبی و تحصیل کرده متون اسلامی اندونزیایی نوشتند:گسترش اسلام در مالزی و اندونزی به یک فرمانده چینی به نام چنگ مربوط می شود. تاریخ نشان می دهد آغاز مهاجرت چینی ها به مالزی را می توان از قرن 15 دانست. با توجه به سفر های کاووشی فرمانده چنگ در زمان سلطنت مینگ در گزارشات تاریخی آمده است که ممکن است این فرمانده چینی حداقل پنج بار از مالاکا ، همچنین ایالت های ترنگانو و پاهنگ در این هفت سفر دریایی به اقیانوس های غربی دیدن کرده باشد.
فرمانده چنگ در سال 1405 به ساحل مالاکا رسید.به اضافه برقراری پیوند دیپلماتیک با سلطان مالاکا حضور او در آن منطقه باعث نفوذ مسلمانان چینی به مالاکا شد.سلطان مالاکا برای تحکیم روابط همچنین فرستاده ای همداه چنگ فرستاد.دیداهای رسمی او از چین در سال های بعدی به ترتیب توسط سطان ، پارامزوارا، شاه اسکندر و و شاه محمد صورت گرفت.
در این دوران روابط پادشاه مینگ و سلطان مالاکا قوی تر شد زیرا پادشاه مینگ دختر خود هانگ لی پو را به ازدواج پس سلطان منصور شاه در آورد.همراهان این شاهزاده هنگام ازدواج عبارت بودند از 500 مقام رسمی و خدمتکارکه بعدا به اسلام گرویدند و در بوکیت چینا سکنی گزیدند.
پس از زوال دودمان مغولی یوان و در سلسله مینگ با عنایت خاص امپراتوران این دودمان، امکان نفوذ اسلام به سرزمینهای نواحی میانی چین فراهم آمد و مساجد بسیاری در چین ساخته شد. شماری از ابنیه اسلامی مربوط به این دوره، نشان از رواج اسلام در نواحی داخلی و خاور چین دارد. مسافرتهای گسترده علمی و فرهنگی میان اندیشمندان مسلمان چین و سرزمینهای اسلامی در این دوره از عوامل اساسی گسترش اسلام در چین بود.
روابط بین این دو پادشاه تا سال 1511 ادامه یافت تا هنگامی که پرتغالی ها به این منطقه آمده و حکمفرمایی خود را آغاز کردند..امروز محله بوکیت چینا قبرستان چینی هاست در حالی که در مطالعات اخیر دلیل و مدرکی برای اثبات وجود شاهزاده هونگ لی ندارد اما در این آرامگاه قبرهایی با تاریخ مربوط به دوران سلطنت مینگ کشف شده است.
بیشتر مساجدی که در آن زمان ساخته شد به جنگ تبدیل شد.این سازه ها به معابدی تبدیل شدند که بیشتر برای زنده نگه داشتن یاد و خاطره دریا سالاران استفاده می شد.حتی تا امروز مساجدی از قبیل مسجد کمپانگ حولو و مسجد تنکرا در این محل وجود دارد که نشان دهنده آثار و ویژگی های معماری چینی از قبیل پاگودا ته بیشتر با ساختار چینی مانوس است در آن ها به چشم می خورد.در مطالعات اخیر کشف شده است که از قرن 12 تا 14 محله کوالا در ایلت ترنگانو یکی از اولین مکان هایی ست که چینی ها در آن شروع به زندگی کردند به اضافه آن در محله باتو برسورات نیز آغاز به زندگی کردند.در این محل دسدت نوشته هایی پیدا شده که شبیه نوشتار باستانی چینی است.مردمی وجودد داشتند به نام مردم یون نان که قبل از اینکهاز چین به این ناحیه مهاجرت کنند مسلنان بودند.در کتاب منتشر شده توسط خانواده الیون نانی بخشی مرتبط به انسان شناسی آمده که 7 دسته از مسلمانان هویی از شهر گوانگ یدگ در اوایل قرن 20 شروع به زندگی در ترنگوانگ کردند.در جاهای دیگر مالزی تعداد کمی خانواده های مسلمان برای مثال کوی در پنانگ و تیان جین در صباح زندگی می کنند. پدران این خانواده ها ممکن است همزمان با دریا سالار چنگ به این ناحیه آمده باشند.