«کارگاه آموزشی لوبان»؛ ارمغان فناوری چین برای آسیای مرکزی
وبسایت «اوراسیانت» یکم سپتامبر (10 شهریور) مقالهای تحت عنوان «چین مراکز آموزش فنیحرفهای را به آسیای مرکز کشانده» منتشر ساخت. کارگران چینی تابستان امسال در سالن ورزشی «دانشگاه فنی تاجیکستان» جدیدترین تجهیزات لولهکشی، گرمایش، تهویه و غیره را نصب کردند. این کارگران که از یک شرکت در استان «شان دونگ» چین آمده بودند برای ورزش آنجا نبودند. آنها در حال تغییر آن سالن ورزشی به اولین کارگاه «لوبان» چین در آسیای مرکزی بودند جایی که نسلهای آینده دانشجویان تاجیک قرار است تازهترین فناوریهای تهویه و انرژی سبز را فرا بگیرند.
کارگاه آموزشی لوبان نسخه به روز شدهای از قدرت نرم چین است که بر حوزه آموزش فنیحرفهای تمرکز دارد به گونهای که به عوامل پروژههای «کمربند و جاده» در سراسر جهان کمک میکند. چین از سال 2016، 20 کارگاه آموزشی در 19 کشور جهان برگزار کرده که بیشتر آنها در جهان جنوب قرار دارند و البته در چندین کشور اروپایی نیز راه اندازی شده است.
برای تاجیکستان به عنوان میزبان کارگاه آموزشی، این پروژه یک فرصت خوب برای کارآفرینی است. همزمان که کارگران چینی در حال نصب تجهیزات در «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان بودند، هزاران کیلومتر آن طرف در «دانشگاه فناوری دوربان» واقع در آفریقای جنوبی، «سلیمان پاتل» استاد دانشگاه در حال توسعه کارگاه آموزشی آنجا بود که در سال 2019 برای ارائه مدرک کارشناسی ارشد رشته اینترنت اشیاء، راه اندازی شده بود.
رئیس دانشگاه فناوری دوربان میگوید کارگاه آموزشی لوبان منحصربفرد است چرا که چین تجهیزات خود را ارائه میکند در حالی که کشورهای غربی بر ارائه بودجه متمرکزند.
وی افزود: ما پیش از افتتاح کارگاه آموزشی بوبان تجهیزات چاپ سه بعدی نداشتیم.
اولین کارگاه آموزشی لوبان 6 سال قبل در تایلند راه اندازی شد. «کالج فنیحرفهای تیانجین بوهای» و کالجهای محلی برای تمرکز بر اتوماسیون و علم روباتیک همکاری کردند و بعدا به فناوریهای مرتبط با پروژههای خط ریلی فوق سریع کشیده شد.
در واقع کارگاه آموزشی لوبان را میتوان به عنوان فاز دوم ابتکار «کمربند و جاده» تلقی کرد. شرکتهای چینی که به کشورهای خارجی میروند متوجه شدهاند که تکنسین کافی برای راه اندازی پروژههای مرتبط وجود ندارد. در نتیجه، پکن دانشکدههای فنی چینی را به راه اندازی مشارکتهای خارجی در این زمینه تشویق کرده است. به گفته برخی اساتید دانشگاه، شرکتهای چینی میتوانند آموزش فنیحرفهای خود را هر جای که بروند ارائه کنند و استعدادهای فنی را هر جایی که میروند، پرورش دهند. راه اندازی یک کارگاه آموزشی، کاربردیتر از ساخت یک دانشگاه است. برای کارگران محلی که خیلی کم چینی صحبت میکنند و مهارت خاصی ندارند، سخت است که توسط شرکتهای چینی به کارگرفته شوند. اما وقتی مهارت به دست آورند، برای استخدام گزینه مناسبی خواهند بود.
تعاملات چهره به چهره انسانی نیز به خارجیها کمک میکند تا چین را درک کنند.
از نظر «اولوگبارا» یکی از اساتید دانشگاه فناوری دوربان در آفریقای جنوبی، کارگاه آموزشی لوبان یک نعمت الهی است.
بعضی از دانشجویانش علاوه بر کار برای شرکتهای چینی به شرکتهای «آمازون» و «مایکروسافت»، رفتهاند.
«درک ون در کری» محقق «دانشگاه ملی استرالیا» میگوید سیاستمداران غربی این پروژهها را به عنوان راه دیگری برای پکن که تمرکز جهانی را تغییر دهد، میدانند اما بسیاری از کشورها مثل تاجیکستان به انتقاد غربیها اهمیتی نمیدهند.
آنها به بهره بردن از کارگران ماهر در کشورهای خود نیاز دارند و صادقانه باید گفت چنین نیروی کاری در کشورهای ثروتمند غربی وجود ندارد.
این امر در آفریقای جنوبی مشهود است جایی که اولوگبارا میداند ممکن است به آنها گفته شود در تقابل قدرتهای بزرگ در آینده جانب یک طرف را بگیرند.
او تاکید میکند: اگر آمریکا یک درگیری با چین به راه بیاندازد، آیا فکر میکنید ما از ایالات متحده حمایت خواهیم کرد؟