فارسی

همکاری چین-آسیای مرکزی؛ گذشته پررونق، آینده درخشان

CMG2023-05-16 15:32:29
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

«مال التجاره گرانبهای کشورهای زیادی اینجا انبار شده است. خاک آن غنی و حاصلخیز است و محصولات فراوانی را به بار می‌آورد. درختان جنگل رویش عظیمی را در دل دارند و گل‌ها و گیاهان پرشمار هستند.»

جملات بالا قطعه‌ای از نوشته‌های «شوان‌جانگ» راهب بودایی چینی است که در سال 646 نوشته شده و روایتی از سفر 19 ساله او در سراسر چین و مناطق همسایه است؛ این عبارات به شکلی زنده و پویا سمرقندِ پررونق را به عنوان یکی از مهم‌ترین نقاط ترانزیتی جاده ابریشم باستانی که شرق را به غرب پیوند می‌داد، به تصویر کشیده است.

این مسیر افسانه‌ای که بیش از دو هزار سال قبل فعال شده بود شاهد تعامل میان چین و آسیای مرکزی از طریق داد و ستد مال التجاره و جریان‌های فکری بوده است. حالا دیگر اثری از کاروان‌های شتر آن زمان به جا نمانده اما همکاری و تبادلات میان دو طرف همچنان وجود دارد و حتی پررونق‌تر شده است.

نان و کره و یک زندگی بهتر

آب مایه حیات است و با آب هر چیزی ممکن می‌شود. اما برای کشاورزان قرقیزستانی مانند «اوگنی یاکولف» زمانی فراهم کردن آب یک مشکل بزرگ محسوب می‌شد. او چهار هکتار زمین زراعی دارد که روی آن حدود هزار اصله درخت آلبالو، سیب و هلو کاشته است. یاکولف در تابستان باید روزانه دستکم سه بار زمینش را آبیاری کند اما سیستم آبیاری قدیمی که دهه‌ها قبل ساخته شده قادر نبود این حجم از آب را تامین کند.

برای حل مشکل آب در روستای «کارا-چی» و روستاهای مشابه، دولت قرقیزستان پروژه‌ای را در مه 2018 با بودجه چین شروع کرد و اقدام به بازسازی سیستم آبیاری آنجا نمود.

نمایی از سیستم جدید آبیاری در کاراچی

تحت این پروژه، یک مخزن آب توسط «شرکت گروه مهندسی شماره 5 راه آهن چین» در کارا-چی با ظرفیت 470 متر مکعب آب ساخته شد. به این ترتیب جمعا 330 هکتار زمین آبادنشده زیر کشت آمد و آب برای مساحتی بیش از هزار هکتار را تحت پوشش قرار داد.

«آرستانبک ژوندوبائف» رئیس «انجمن کاربران آب روستای کارا-چی»، گفت: پیش از این، تامین آب بسیار مشکل بود...حالا بهتر شده است. ما از سازندگان این پروژه قدردانی می‌کنیم.

تضمین یک زندگی خوب برای مردم فراتر از تامین آب، غذا و مایحتاج روزانه است و این امر با ایمن ساختن مسافرت‌ها نیز معنا پیدا می‌کند. و این دقیقا همان چیزی است که چین و قرقیزستان از سال 2001 در حال همکاری بر روی آن هستند. از آن زمان با تلاش‌های مشترک دو طرف حدود 300 کیلومتر جاده و بیش از 10 پل ساخته و بازسازی شده است.

تصویر بالا در 29 آوریل 2023 گرفته شده و نمایی از مکان‌های تاریخی در «خیوه» ازبکستان را نشان می‌دهد

همکاری فرهنگ‌ها

«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در یک روز زیبای پاییزی در سپتامبر 2022 با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در سمرقند گفتگو کرد و طی آن یک هدیه کوچک از جانب چین به ازبکستان داد. این هدیه یک مینیاتور از شهر باستانی «خیوه» بود که به وسیله آن تلاش‌های مشترک برای احیای میراث فرهنگی جاده ابریشم باستانی را گرامی می‌داشت.

خیوه در جنوب غربی ازبکستان واقع شده و مرواریدی درخشان در جاده ابریشم باستانی محسوب می‌شود. این شهر در قرن دهم میلادی ساخته شده و در دهه 90 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. با این وجود برخی ساختمان‌های باستانی آنجا تخریب شده و نیاز به ترمیم و بازسازی داشت. پس از سفر آقای شی به ازبکستان در سال 2013، چین و این کشور آسیای مرکزی اعلام کردند که برای احیای عمارت‌های «امیر تورا»، مسجد «مراد قوش بیگی» و ساختمان‌های اطراف آن در خیوه همکاری می‌کنند.

یک تیم چینی در سال 2014 به آنجا رفت و پس از فائق آمدن در مشکلات موفق شد کار بازسازی را با کمترین تخریب انجام دهد.

«عبدالعلیف مشارب سیداماتوویچ» معاون رئیس «مرکز ارتقاء علمِ آکادمی علوم ازبکستان» در این باره گفت: همکاران چینی ما کار خود را بسیار دقیق با عشق و با تمام وجود انجام دادند و سعی کردند همه چیز در شکل اصلی خود باقی بماند.

وی افزود: همکاری فرهنگی با چین به همین جا ختم نمی‌شود. این همکاری ادامه دارد و کار بازسازی و احیای آثار باستانی تنها یکی از جهت‌های اصلی همکاری است.

Messenger Pinterest LinkedIn