دیدار شی جین پینگ با بایدن
شی جین پینگ رئیس جمهور چین در لیما با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا دیدار کرد.
رئیس جمهور چین در این دیدار اظهار داشت که با وجود سراشیبهای روابط چین و آمریکا در چهار سال گذشته، دو طرف نیز به گفت و گو و همکاری پرداخته و روابط دو کشور در کل باثبات بوده است. وی با جمعبندی تجربیات روابط دو کشور در چهار سال گذشته، الزماتی در روابط دو طرف را ارائه کرد که عبارتند از داشتن آشنایی راهبردی درست، اجرای تعهدات، رفتار برابر، عبورنکردن از خط قرمز یکدیکر، پردازش به گفت و گو و همکاری، پاسخگویی به درخواست مردم و مسئولیتپذیری به عنوان کشور بزرگ.
شی جین پینگ تاکید کرد که اگر دو کشور شریک یکدیگر بوده و دنبال کردن اشتراک با کنار گذاشتن اختلافات، روابط دو کشور به پیشرفت خواهد رسید. اما اگر دو طرف یکدیگر را حریف خود دانسته و به رقابت نامساعد بپردازند. روابط دو کشور با سراشیب مواجه شده و حتی عقب خواهد فت. دو کشور باید به جستجوی راه درستی برای همزیستی ادامه داده و برای تحقق همزیستی مسالمت آمیز درازمدت دو کشور و تزریق نیروی تعیین کننده و مثبت به جهان اقدام کنند. چین مایل است با حفظ رایزنی با طرف آمریکا، به گسترش همکاری، مهار اختلافات و تداوم گرایش رو به بهبود روابط دو طرف تشریک مساعی کند.
رئیس جمهور چین همچنین درباره مسایلی چون تایوان، اقتصاد و تجارت و علوم و فنون، امنیت سایبری، تحولات دریای جنوب چین، بحران اوکراین و مساله شبه جزیره کره مواضع چین را تشریح کرد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز در این دیدار گفت: روابط آمریکا و چین به عنوان مهمترین روابط دو جانبه در جهان، نه تنها با مردم دو کشور، بلکه با آینده جهان مرتبط است. تضمین عدم تبدیل رقابت دو کشور به درگیری مسئولیت دولت دو طرف برای مردم دو کشور و جهان به شمار می رود. آمریکا "جنگ سرد جدید"، تغییر نظام چین و ضدیت چین با تقویت همپیمانی را دنبال نمی کند و نیز از «استقلال تایوان» حمایت نمی کند. آمریکا مایل است در زمان گذر دولت رایزنی و گفت و گو با چین را حفظ کند وبه تقویت آشنایی یکدیگر و مهار مسئولانه اختلافات بپردازد.
رهبران دو کشور همچنین بار دیگر بر چهار اجماع اصولی به دست آمده درباره روابط دو کشور تاکید کردند که عبارتند از احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز، حفظ رایزنی، جلویگری از درگیری، پایبندی بر منشور سازمان ملل، همکاری در ابعاد داری منافع مشترک، مهار مسئولانه عناصر رقابتی در روابط دو جانبه.
دو طرف مایل است بر اساس این اصول، برای تثبیت روابط دو کشور و گذر باثبات اقدام کنند.
رهبران دو کشور این دیدار را صادقانه و عمیق و سازنده دانسته و تمایل حفظ رایزنی دارند.