فارسی

سهم شایان چین در حاکمیت محیط زیست جهانی

CMG2022-06-23 11:19:07
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

کاهش میزان آلودگی هوا در چین طی 7 سال گذشته برابر با میزان کاهش آلودگی هوا در ایالات متحده در 30 سال گذشته است. مطالعه ای که توسط دانشگاه شیکاگو در ایالات متحده انجام شده، دستاوردهای چشمگیر چین در کنترل آلودگی هوا و سهم مهم این کشور برای حاکمیت جهانی محیط زیست را نیز ثبت کرده است.

آلودگی هوا یک چالش بزرگ پیش روی حاکمیت محیط زیست جهانی است. چین با مسوولیت پذیری به عنوان یک کشور بزرگ تعهدات خود را اعلام و نیز آن را عملی کرد. چین در سال 2013 با صدور "برنامه اقدام پیشگیری و کنترل آلودگی هوا"، "نبرد برای دفاع از آسمان آبی" را راه اندازی کرد و اولین کشور در حال توسعه در جهان شد که مدیریت PM2.5 را در مقیاس بزرگ آغاز کرد.

در طول ده سال گذشته، مناطق مختلف چین با پیشگیری و کنترل دقیق، آلودگی را کنترل کرده اند. از سال 2013 تا 2021، میانگین سالانه غلظت PM2.5 در پکن 56 درصد کاهش یافته و تعداد روزهای با آلودگی شدید 91 درصد کاهش یافته است که اداره برنامه ریزی سازمان ملل آن را به عنوان "معجزه پکن" ستایش کرد.

نه فقط پکن، از زمان اجرای « سیزدهمین برنامه پنج ساله »، PM2.5 در چین به طور شش سال متوالی کاهش یافته است.

چین برای محافظت از آسمان آبی، در دو زمینه عمل می کند. از یک طرف، بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و کنترل آلودگی پایبند است. کاهش مداوم انتشار آلاینده ها، کنترل دقیق توسعه صنایع با مصرف انرژی بالا و آلودگی بالا؛ تمرکز بر تحول سبز، ترویج شدید تولید پاک و ایجاد ساختار انرژی پاک و سبز از جمله اقداماتیست که چین در پیش گرفته است. داده ها نشان می دهد که نسبت مصرف زغال سنگ در کل مصرف انرژی چین پی در پی رو به کاهش است که از 68.5 درصد در سال 2012 به 56 درصد در سال 2021 کاهش یافت. مشاهده آسمان آبی و ابرهای سفید بیشتر ناشی از تدابیر ثابت چین جهت اولویت دادن به حاکمیت زیست محیطی و توسعه سبز است. چین با تسریع صنعتی شدن اکولوژیکی و بوم‌شناختی صنعتی نه تنها از آب‌های زلال و کوه‌های سرسبز محافظت می‌کند، بلکه به منافع ارزشمندی نیز دست می‌یابد.

شی جین پینگ رئیس جمهور چین در سپتامبر 2020، ،هدف "کربن دوگانه" را در هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیشنهاد کرد، یعنی انتشار دی اکسید کربن باید تا سال 2030 به اوج خود برسد و تلاش کند تا سال 2060 به خنثی سازی کربن برسد. این وعده جدی چین به جهان است. فیلیپ کلایتون، رئیس موسسه توسعه پست مدرن ایالات متحده و چین، گفت: "مفهوم چین از تمدن زیست محیطی نقش پیشرو در جهان دارد و یک نیروی محرکه مهم برای جامعه بین المللی به منظور دستیابی به اهداف حاکمیت محیطی است. جان جانسون مدیر اجرایی موسسه تحقیقات کالایی بریتانیا در چین خاطرنشان کرد که هدف پیشنهادی "کربن دوگانه" چین دارای اهمیت بسیار است و این نقطه عطفی در فرآیند کربن زدایی در جهان به شمار می رود".

چین نه تنها تلاش می کند تا امور خود را به خوبی مدیریت کند، بلکه در فرآیند حاکمیت جهانی محیط زیست به صورت همه جانبه مشارکت دارد. پکن به طور فعال با خرد چینی و راه حل های چینی در ترویج ساخت یک تمدن زیست محیطی جهانی یاری می رساند. در اکتبر 2021، شی جین پینگ رئیس جمهور در پانزدهمین اجلاس سران رهبران کنوانسیون تنوع زیستی پیشنهاد کرد: به طور مشترک جامعه ای مشترک از زندگی بر روی زمین بسازیم و همراه با هم جهانی تمیز و زیبا بسازیم. از ماهواره های سنجش از دور آب و هوایی در آفریقا، تا مناطق نمونه ای کم کربن در جنوب شرقی آسیا ولامپ های صرفه جویی در انرژی در کشورهای جزیره ای کوچک، تلاش های چین برای ترویج همکاری جنوب- جنوب در زمینه تغییرات آب و هوایی قابل مشاهده و ملموس است.

چین به‌عنوان یک شرکت کننده و شریک و نیز رهبر در ساخت یک تمدن زیست‌محیطی جهانی، قاطعانه چندجانبه‌گرایی را عملی کرده و به ترویج ایجاد یک سیستم عادلانه، معقول، همراه و برد-برد مدیریت زیست‌محیطی جهانی ادامه می‌دهد و همراه با کشورهای اطراف برای ایجاد یک دنیای پاک و زیبا تلاش خواهد کرد.

Messenger Pinterest LinkedIn