فارسی

رسانه‌های آمریکا: واشنگتن با قطع دسترسی چین به تراشه‌ها برگ برنده خود را از دست می‌دهد

CMG2023-01-16 15:42:28
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

مجله آمریکایی «فارین پالسی» با انتشار مقاله‌ای در 13 ژانویه (23 دی) نوشت اقدام دولت بایدن در اعمال محدویت‌های صادراتی فراگیر علیه نیمه‌رساناهای چین به منظور حفاظت از امنیت ملی ایالات متحده است. با این حال، این سیاست جدید، اشتباهی است که بالعکس باعث تضعیف امنیت آمریکا خواهد شد.

ایالات متحده اکنون در حال قطع دسترسی چین به تراشه‌های پیشرفته است که به منزله کوتاه آمدن از نفوذ دیرین خود بر توسعه هوش مصنوعی چین و تسریع حرکت چین به سوی خودکفایی تراشه است. کنترل‌های صادراتی اخیر جدیدترین گام آمریکا برای «جداسازی رابطه فناوری ایالات متحده-چین» محسوب می‌شود اما این جداسازی برای تامین منابع آمریکا در رقابت طولانی مدت، کافی نیست.

رویکرد بهتر این می‌توانست باشد که چین را به فناوری آمریکا وابسته کند و این توانایی را به ایالات متحده بدهد در صورت لزوم دسترسی چین به فناوری‌های کلیدی را قطع کند. هدف دولت بایدن جلوگیری از توسعه صنعت تراشه چین است اما سیاست‌های مرتبط ممکن است نتایجی زیانبخش برای آمریکا داشته باشند.

نیمه‌رساناها برای اقتصاد جهانی امروز ضروری هستند و در آینده حتی به منابع راهبردی مهمتری تبدیل خواهند شد. چین یک نیروگاه جهانی حوزه هوش مصنوعی تلقی می‌شود اما امکانات سخت افزاری هوش مصنوعی آن عقب مانده است و سالانه بیش از 400 میلیارد دلار تراشه وارد می‌کند.

چین به خوبی آگاه است که وابستگی به تراشه‌های خارجی ضعف راهبردی آن محسوب می‌شود بنا بر این سخت مشغول کار است تا این وابستگی را کاهش دهد و سرسختانه در تلاش برای ساخت کارخانه‌های تولید تراشه در داخل این کشور است.

تدابیر جدید کنترل صادرات دولت بایدن، فروش تجهیزات تولید نیمه رسانای آمریکا به چین را محدود می‌کند و همچنین محدودسازی سرمایه گذاری ایالات متحده در شرکت‌های هوش مصنوعی و نیمه رسانای چین را در نظر می‌گیرد.

در عین حال، ایالات متحده همچنین دسترسی چین به تراشه‌های پیشرفته خارجی را محدود کرده است. این اقدامات با هدف جلوگیری از استقلال و خودکفایی چین در عرصه تراشه و وابسته نگه داشتن آن به عرضه خارجی است.

اما ایالات متحده با این کار بزرگترین برگ برنده خود برای تحت تاثیر قرار دادن توسعه هوش مصنوعی چین را از دست خواهد داد. در رقابت ژئوپلتیکی جدید برای سخت‌افزارهای هوش مصنوعی، آمریکا یک مزیت بزرگ دارد یعنی ایالات متحده و شرکت‌های همپیمانش بر گلوگاه حیاتی زنجیره تامین جهانی تراشه تسلط دارند.

دولت ترامپ در سال 2020 از این مزیت برای جلوگیری از دسترسی «هوآوی» غول فناوری چین به تراشه‌های پیشرفته و تضعیف نفوذ جهانی آن در عرصه شبکه‌های نسل پنجم اینترنت (5G) استفاده کرد.

تدابیر کنترلی جدید آمریکا، محدویت‌ها را بیشتر کرده و همان مقررات برون‌مرزی به منظور قطع تامین تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی برای چین را اعمال می‌کند. این اقدام توسعه امروز هوش مصنوعی چین را آهسته خواهد کرد اما در عین حال جایگاه راهبردی دیرین ایالات متحده را نیز تضعیف می‌کند.

اگر چین به تراشه‌های خارجی متکی باشد، ایالات متحده هم می‌تواند دسترسی چین به این منبع راهبردی مهم را کنترل کند. در حال حاضر استفاده از تراشه‌های آمریکایی برای قطع کامل دسترسی چین به تراشه‌های پیشرفته به مثابه فروش سهامی است که هر 6 ماه قیمتش دو برابر می‌شود. استفاده کنونی از تدابیر کنترل صادرات در آینده کارآمدی خود را از دست خواهد داد زیرا شرکت‌ها زنجیره تامین خود را برای دور زدن محدودیت‌های آمریکا تنظیم می‌کنند.

Messenger Pinterest LinkedIn