فارسی

آیا بایدن واقعا به جهان عاری از سلاح هسته‌ای امیدوار است؟

CMG2023-05-23 14:43:27
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

«جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده در حاشیه اجلاس سران گروه 7 در شهر هیروشیمای ژاپن از موزه یادبود حمله اتمی (موزه یادبود صلح) آن شهر بازدید کرده و گفت امیدوار است دنیا عاری از سلاح هسته‌ای باشد. این جمله او از لحاظ اخلاقی ظاهرا غلظت بالایی دارد اما افراد دنبال کننده سیاست هسته‌ای آمریکا می‌دانند که بایدن فقط برای بار دیگر ریاکاری ایالات متحده را نشان داده است.

شهر هیروشیمای ژاپن به عنوان میزبان اجلاس سران گروه 7 شهری است که متحمل یگانه حمله اتمی در طول تاریخ بشریت بوده است. اما نکته کنایه آمیز این است که بایدن در ورود به این شهر، کیف هسته‌ای خود را که با آن می‌توان در هر لحظه دلخواه فرمان حمله هسته‌ای را صادر کند، همراه برده است. تصاویر همراه بردن این کیف هسته‌ای ژاپنی‌ها را ناراحت کرد. یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشت: «لطفا موقع ورود به هیروشیما کیف هسته‌ای را در کمد بگذارید.» کاربری دیگر نیز نوشت: «نمی‌دانم همیشه آن را همراه دارد یا فقط برای هیروشیما آورده است.»

حساسیت ژاپنی‌ها قابل درک است. به عنوان تنها آسیب دیده حمله اتمی در طول تاریخ بشر، ژاپن و هیروشیما حق دارند تا مورد احترام کامل قرار گیرند مخصوصا مورد احترام مقامات آمریکایی به عنوان مجری این حمله اتمی. اما بدیهی است بایدن این احساسات خاص ژاپنی‌ها را نادیده گرفته است.

این هم بسیار کنایه آمیز است که رهبر یک کشوری دارای دستکم 1419 کلاهک هسته‌ای بگوید امیدوار است دنیا عاری از سلاح هسته‌ای باشد. داده‌های علنی نشان می‌دهد آمریکا حداقل از 1419 کلاهک هسته‌ای و 662 موشک بالستیک قاره پیما و موشک بالستیک برای پرتاب از زیردریایی و تعداد زیادی بمب افکن‌های سنگین برخوردار است. اگر آمریکا واقعا دلش میخواهد دنیا عاری از سلاح هسته‌ای باشد، باید ابتدا از این زرادخانه هسته‌ای خود بکاهد یا اصلا مثل چین به روشنی متعهد شود از سلاح هسته‌ای استفاده پیشدستانه نمی‌کند.

حالا به اقدامات اخیر آمریکا در زمینه هسته‌ای نگاهی می‌اندازیم تا ببینیم ابراز امیدواری بایدن برای جهان عاری از سلاح هسته‌ای چقدر واقعی است!

از بودجه دفاعی 2023 آمریکا، سهم نیروهای هسته‌ای به 50.9 میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سقف بودجه هسته‌ای در دوره ترامپ یعنی 44.5 میلیارد دلار افزایشی نزدیک به 15 درصد داشته است.

همزمان، آمریکا هم همواره نوسازی توان هسته‌ای سه گانه یعنی نسل جدید موشک‌های بالستیک قاره‌پیما «سنتینل»، زیردریایی‌های هسته‌ای استراتژیک کلاس «کلمبیا» و بمب‌افکن‌های استراتژیک B-21 را تداوم بخشیده است.

علاوه بر این، آمریکا سرسختانه تلاش می‌کند تا سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی هوشمند خود را توسعه دهد. این نوع سلاح دقت حملات را تا حد زیادی ارتقاء داده است اما آستانه استفاده از سلاح‌های هسته ای را نیز بسیار کاهش و احتمال اشاعه حملات هسته‌ای را افزایش داده است.

عرضه زیردریایی‌های هسته‌ای از آمریکا و انگلیس به استرالیا نیز نقض تمام عیار پیمان عدم گسترش سلاح هسته‌ای (NPT) است.

البته فراموش نخواهیم کرد که آمریکا در جنگ خلیج فارس، جنگ عراق و بمباران یوگسلاوی از تعداد زیادی بمب‌های اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است.

موارد فوق نشان می‌دهد آمریکا هیچ وقت دست از حفظ قدرتمندترین توان هسته‌ای دنیا برنداشته و البته مقاماتش نیز از گفتن سخنان شیرین مانند «دنیای عاری از سلاح هسته‌ای» دریغ نمی‌کنند که ما باید نسبت به این نوع ریاکاری آمریکا هوشیاری کامل خود را حفظ کنیم.

Messenger Pinterest LinkedIn