فارسی

کاریکاتور| شکست سیاست «حیاط کوچک و دیوار بلند» آمریکا در جلوگیری از پیشرفت‌های فناوری چین

CMG2023-09-11 14:35:35
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

شرکت «هواوی» چین با عرضه یک تلفن همراه جدید مجهز به تراشه‌های پیشرفته ساخت داخل، شور و هیجان فراوانی ایجاد کرده به گونه‌ای که برخی در ایالات متحده با ابراز نگرانی گفتند اقدامات محدودکننده علیه تراشه‌های چین موثر نبوده است.

«جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور ایالات متحده اخیراً گفت که آمریکا باید به اعمال محدودیت‌های فنی «حیاط کوچک و دیوار بلند» علیه چین ادامه دهد.

اصطلاح «حیاط کوچک و دیوار بلند» به این معنی است که ایالات متحده باید دیوارهایی بلند بسازد و اجازه ندهد فناوری‌اش به بیرون درز پیدا کند. این در واقع اساساً یک «سیاست درهای بسته» به سبک آمریکایی است که هدف آن تضعیف همکاری بین‌المللی چین در زمینه علم و فناوری و مهار توسعه و پیشرفت علمی و فناوری این کشور محسوب می‌شود.

در حال حاضر ایالات متحده ایده جدایی همه جانبه از چین را کنار گذاشته، اما همچنان درباره مهار و بازدارندگی توسعه چین از طریق تحریم‌ها و محدودیت‌ها خیال‌پردازی می‌کند. دولت بایدن جنگ تجاری را رها کرده و به جنگ فناوری روی آورده است؛ خود این امر نشان می‌دهد که سیاست واشنگتن در قبال چین برای ایجاد موانع بالا بی‌اثر بوده است.

اما نکته مهم اینجاست که چین در برابر محدودیت‌های مختلف خواه «حیاط کوچک» باشد خواه «حیاط بزرگ» همواره با عزم راسخ و تمام قوا، فناوری پیشرفته را توسعه و سرمایه گذاری در زمینه فناوری پیشرفته را افزایش می‌دهد.

جنگ فناوری ایالات متحده علیه چین در حال حاضر بر حوزه مواد نیمه‌هادی و تراشه‌ها متمرکز شده است. بسیاری از مردم بر این باورند که بدون حمایت ایالات متحده، صنعت نیمه‌رسانای چین با زمستانی سرد مواجه خواهد شد.

با این حال، سه سال گذشته با وجود سرکوب دیوانه‌وار آمریکا، دقیقاً دوره‌ای بوده که در طی آن صنعت نیمه‌هادی چین سریع‌ترین توسعه را تجربه کرده است.

سرکوب غیرمنطقی توسط ایالات متحده منجر به افزایش تقاضا برای محصولات داخلی به منظور جایگزینی فناوری آمریکایی شده به گونه‌ای که به بزرگترین نیروی محرکه برای رشد سریع شرکت‌های نیمه‌رسانای سرزمین اصلی چین تبدیل شده است.

ایالات متحده زمانی دیگر کشورها را به خاموش کردن سیگنال‌های GPS تهدید می‌کرد اما چین پس از سختکوشی شبانه روزی موفق شد سیستم ناوبری Beidou را توسعه دهد. ایالات متحده به شدت مانع ورد چین به ایستگاه فضایی بین‌المللی منع می‌شد اما در نهایت چین ایستگاه فضایی «تیانگونگ» را ساخت و تنها کشوری در جهان است که ایستگاه فضایی مستقل دارد.

امروز هم گوشی‌های جدید هواوی مجهز به تراشه‌های پیشرفته ساخت چین در بازار هستند که نمونه جدیدی از شکست آمریکا در مهار فناوری چین قلمداد می‌شود.

Messenger Pinterest LinkedIn