چرا گروه 7 اتهام «مازاد ظرفیت انرژی جدید» علیه چین را مطرح کرد؟
«نشست وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی گروه 7» اخیرا در شهر «استرسا» در شمال ایتالیا با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد و همچنان به بزرگنمایی به اصطلاح «مازاد ظرفیت» چین در زمینه انرژی جدید و تأثیر بالقوه آن پرداخته و همچنین بررسی اتخاذ اقدام مطابق با اصول «سازمان تجارت جهانی» (WTO) را مطرح کرد.
واژه به اصطلاح «مازاد ظرفیت» به زبان ساده یعنی یک کشور تولید بسیار زیادی انجام دهد که بسیار فراتر از تقاضای بازارهای داخلی و بینالمللی باشد. این اقدام باعث میشود قیمت محصولات مشابه در بازارهای جهانی افت پیدا کند و بر تولیدکنندگان در دیگر کشورها تاثیر منفی بگذارد.
در هر صورت، چه از منظر استفاده از ظرفیت نگاه کنیم یا بازار، اتهامات گروه 7 به چین در خصوص مازاد ظرفیت، توجیه ناپذیر است و با واقعیات و منطق صنعتی مطابقت ندارد.
توسعه سریع صنعت انرژی جدید چین به دلیل توانایی فوق العاده این کشور برای سازگار شدن با بازار رقابت است. «پارک سئونگ-چان» اقتصاددان مشهور کرهای تاکید میکند که خودروهای برقی چین بخاطر اقتصادی بودن، نوآوری فناورانه و کیفیت تولید مورد استقبال بازار جهانی قرار گرفتهاند.
میزان استفاده از ظرفیت 10 گروه شرکتی برتر در فروش خودرو در چین طی سالهای اخیر، بسیار بالاتر از میانگین این صنعت بوده است. دادههای اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» نشان میدهد در سال گذشته میلادی میزان استفاده از ظرفیت خودروسازان برتر مثل «گروه BYD چین»، کارخانه «تسلای شانگهای» و «گروه SAIC» نزدیک به 80 درصد یا حتی بالاتر بوده است. براساس تحلیل بر اساس تحلیل «جاست اتو» وبسایت خبری صنعت بریتانیا، در مقام مقایسه، میزان استفاده از ظرفیت «هیوندای موتور» کره جنوبی فقط 23 درصد است و میزان استفاده از ظرفیت «کیا موتورز» فقط 25 درصد است.
تقاضای جهانی برای محصولات انرژی جدید بسیار بالاست. بر اساس پیش بینی «آژانس بینالمللی انرژی»، تقاضای جهانی برای صفحات خورشیدی و خودروهای برقی طی چند سال آتی شدیدا افزایش خواهد یافت و ظرفت تولید کنونی در واقع بسیار کمتر از تقاضای بازار است.