ریشهیابی علل ترور ترامپ؛ شکاف در بنیانهای آمریکایی
آمریکا در آن دوران دههای پرچالش از لحاظ حقوق سیاهپوستان، حقوق زنان و جنبشهای ضدحاکمیتی «پادفرهنگ» را تجربه میکرد و چنانکه فراونهولتز میگوید جامعه شاهد تغییر در ارزشهای مورد حمایت اکثریت مردم بود.
او میگوید: «در سال 1960 مرکزیت سیاسی رو به فروپاشی بود. نیکسون در آن سال به این دلیل به ریاستجمهوری انتخاب شد که بخش اعظمی از مردم حامی جنگ بودند و از پادفرهنگ به شدت هراس داشتند. وضع موجود، در سطوح مختلف به لرزه درآمده بود.»
لرزه بر اصول زیربنایی آمریکا
به باور فراونهولتز در عصر کنونی هم بسیاری از بنیانهای زیربنایی که آمریکا بر آنها استوار شده به لرزه درآمدهاند و آهنگ تغییرات به اندازهای سریع است که هر کسی آن را به راحتی میتواند احساس کند. از قضا ترامپ چهرهای است که در کانون این تحولات قرار دارد.
ترامپ در جریان تبلیغات انتخاباتی خود در سال 2016 مخالفت با رویکردهای لیبرالیستی آمریکا و دشمنی با طبقه سیاسی سنتی در این کشور و مهاجران و مسلمانان و شهروندان با اصالت آمریکای لاتین را در دستور کار خود قرار داد. حتی در داخل محافل حزب جمهوریخواه نیز دوستی گذشته بین ترامپ و رهبران این حزب در کنگره و کمیته ملی حزب و رؤسای جمهور و سابقه آن وجود نداشت. به عبارت دیگر، او شکاف و تفرقه را در مرکز تبلیغات انتخاباتی خود قرار داد.
البته ترامپ مبدع و راهانداز این جریان اجتماعی نبود بلکه راهبرد او موجسواری روی فضای شکافها و تفرقههایی بود که از قبل در جامعه آمریکا بنا به دلایل بسیار گسترده شکل گرفته بود؛ با وجود این، محصول حضور چهار ساله او در قدرت تشدید گسلهای اجتماعی، سیاسی و حکمرانی بود.
ادبیات انفجاری و تفرقهافکنانه ترامپ در سالهای گذشته به تمامی عرصههای زندگی اجتماعی آمریکاییها تسری یافته است. نشریه آمریکایی «نیواستیتزمن» در گزارشی درباره ریشههای ترور ترامپ نوشته که خشونت سیاسی در حال حاضر به یک امر دو حزبی در آمریکا تبدیل شده است.
این خشونتهای سیاسی از تغییراتی در جایگاه آمریکا در جهان در آیندهای نه چندان دور خبر میدهند. نظرسنجیهایی که مراکز افکارسنجی منتشر میکنند نشان میدهند که تصورات و نگرشهای مطلوب در آمریکا با افت بسیار شدیدی همراه شدهاند.
مرکز نظرسنجی «پیو» چند ماه پیش نتایج تحقیقاتی را منتشر کرد که نشان میداد تصورات و نگرشهای مطلوب نسبت به آمریکا با افت شدید همراه شده و به سطوح «غیرقابلتصوری» رسیده است: نتایج این پیمایش که در 13 کشور دنیا انجام شده نشان میداد تنها 26 درصد مردم آلمان، 30 درصد مردم هلند، 31 درصد فرانسویها، 33درصد استرالیاییها و 35 درصد کاناداییها نظر مطلوبی نسبت به آمریکا دارند.