سازمان همکاری شانگهای به مثابه «چراغ چندجانبه گرایی» و مروّج توسعه
همکاری اقتصادی و تجاری پویا میان کشورهای SCO هم در حال تبدیل شدن به یک نیروی قویتر برای احیای منطقهای و حتی توسعه جهانی است. حجم تجارت دوجانبه میان چین و دیگر اعضای سازمان همکاری شانگهای فقط طی پنج ماه نخست سال جاری میلادی به 199.93 میلیارد دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه 2023 یک رشد 4.6 درصدی را نشان میدهد. همچنین پروژههای گستردهای در میان کشورهای عضو به امضاء رسیده است.
ابتکار «SCO+» دوستان و شرکای جدیدی را برای پرداخت به مسائلی چون تغییرات اقلیمی، بحرانهای غذا و انرژی جهانی و شکاف فناوری توسعه از طریق ابتکارات همکاری چندجانبه به خود جلب کرده است. ساخت یک «خانه مشترک» همواره چیزی بیشتر از یک شعار برای سازمان همکاری شانگهای بوده است.
شایان ذکر است که علیرغم تشدید تنشهای امنیتی در منطقه قبل از این نشست، نمایندگان هر 10 کشور رسمی عضو، اجماع قوی در همکاری و مبارزه با تروریسم را نشان دادند. کارآمدی رزمی و انسجام SCO بار دیگر مورد آزمایش قرار گرفته و همچنان نقش پیشرو در همکاریهای امنیتی منطق ای بازی ایفا خواهد کرد.
در حال حاضر، برخی از کشورهای غربی، هنگام بحث در خصوص SCO، با استفاده از پارادایمهای منسوخ سازمانهای منطقهای مانند ناتو، که بسیاری آن را شکست خورده میدانند، برای اشاره به توسعه سازمان همکاری شانگهای، رویکردی خودپسندانه اتخاذ میکنند.
آنها اینگونه استدلال میکنند که چالشهای پیش روی ناتو و سازمانهای مشابه بر سر راه SCO هم مشکل ایجاد خواهد کرد. این نگاه صرفا نشان دهنده نخوت و کوتهفکری نخبگان غربی و همچنین عدم شمِّ سیاسی در آنهاست.
اعضای سازمان همکاری شانگهای همگی کشورهای در حال توسعهای هستند که با وظایف حساس توسعه ملی و احیای اقتصادی مواجهاند. مردم این کشورها مشتاق داشتن زندگی بهتر از طریق توسعه هستند.
از بُعدی دیگر، اقدامات SCO به عنوان الگویی برای کشورهای «جنوب جهانی» در خصوص چگونگی حمایت از یکدیگر و پیشرفت در کنار هم از طریق همکاریهای منطقهای در مسیر مدرنیزاسیون عمل میکند.