آجر به آجر؛ «شی جین پینگ» چگونه همکاری «بریکس» را به پیش میبرد؟
سال 2023 بیش از 60 کشور برای شرکت در اجلاس بریکس در ژوهانسبورگ گرد هم آمدند. آقای شی در این خصوص گفت: این گردهمایی تمرین درخواست از کشورها برای جانبداری نیست همچنین تمرینی برای ایجاد تقابل بلوکی نیست. در عوض، تلاشی برای گسترش معماری صلح و توسعه است.
به غیر از کشورهایی که اول ژانویه 2024 رسما عضو جدید بریکس شدند، بیش از 30 کشور نیز به طور رسمی درخواست پیوستن به بریکس را ارائه کردهاند و در عین حال بسیاری دیگر از کشورهای در حال توسعه به دنبال همکاری عمیقتر با این گروه هستند.
«مخری علیاف» مدیر هیئت مدیره پایگاه نوآوری بریکس در شیامن، گفت: به یک دلیل است که این کشورها پیوستن به بریکس را انتخاب کردهاند زیرا آنها آینده را میبینند، پتانسیلها و فرصتهای درون بریکس را میبینند.
بریکس سه ماه پس از تصمیم توسعه خود، نشست مشترک فوقالعادهای را با سران اعضای دعوت شده و همچنین «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل درباره وضعیت غزه تشکیل داد.
این نخستین جلسه در نوع خود برای سازوکار بریکس بود. همانگونه که شی جین پینگ هم تاکید کرد این نشست «آغازی خوب» برای همکاری بزرگتر بریکس پس از گسترش آن است.
شبکه خبری «الجزیره» با اشاره به برگزاری این نشست اظهار داشت «کشورهای پیشرو در جنوب جهانی به دنبال صدایی رساتر در نظم جهانی تحت سلطه غرب هستند».
«استیون گروزد» تحلیلگر «موسسه امور بینالمللی آفریقای جنوبی» نیز گفت: این بازتاب قاطعیت و اعتماد فزاینده گروه بریکس است و اینکه منتظر غرب نمیماند.
بریکس نیرویی مهم در شکل دهی چشم انداز بینالمللی است. پیشبرد نظم بینالمللی منصفانهتر و برابرتر، محور ثابت اظهارات آقای شی در خصوص همکاری بریکس بوده است.