تلاش فضایی موفق چین؛ بازتاب شفاف گشایش و خوداتکایی
موشک حامل «لانگ مارچ 2 اف» برای بردن فضاپیمای سرنشیندار «شنجو-19» از مرکز پرتاب ماهواره «جیو چوان» (شمال غربی چین) در ساعت 4:27 صبح روز چهارشنبه 30 اکتبر (9 آبان) به فضا پرتاب شد و حدود 10 دقیقه بعد شنجوئو-19 با موفقیت از آن جدا شد و در مدار از پیش تعیینشده قرار گرفت.
مردم شاهدند که برنامه فضایی سرنشیندار چین طبق «راهبرد سه مرحلهای» به شکلی پیوسته در حال پیشرفت است امری که نه فقط ازخودگذشتگی و نبوغ دانشمندان چینی، بلکه آرزوی جمعی بشر برای اکتشاف فضایی را نیز نشان میدهد.
یکی از اهداف اصلی این ماموریت تکمیل یک چرخش مداری با سه گانهٔ «شنجوئو-18» و اقامت تقریبا 6 ماهه در ایستگاه فضایی است که در طی آن آزمایشهای مختلفی صورت خواهد گرفت.
فضانوردان شنجوئو-19 طی اقامتشان نیز منتظر پرتاب و اتصال سفینه باری «تیانجوئو-8» و سفینه فضایی سرنشیندار «شنجوئو-20» با ایستگاه فضایی خواهند ماند.
این نشان میدهد که سیستم سرنشیندار شنجوئو و سیستم باری تیانجوئو چین میتوانند حمل و نقل رفت و برگشت قابل اعتماد و پایدار را برای پرسنل و تجهیزات میان سیاره زمین و فضا تضمین کنند و این در شرایطی اتفاق میافتد که ایستگاه فضایی «تیانگونگ» به منابع فراوان و امکانات جامع مجهز است.
عملکرد پایدار این سه بخش یک حلقه بسته کامل ایجاد کرده که نشان میدهد ماموریتهای فضایی چین در آینده مکرر خواهند بود و کاوشهای عمیقتر و دستاوردهای بزرگتری در انتظار است.
«انسان بعدی که روی ماه قدم میزند، به زبان انگلیسی حرف میزند یا چینی؟» این سوالی است وبسایت استرالیایی «The Coversation» در تفسیر تازه خود پرسیده است. در حقیقت اکتشاف ماه هم رقابت است و هم همکاری و چین در حال خلق یک پلتفرم عالی برای همکاری بینالمللی است.
درست همانگونه که سخنگوی برنامه فضایی سرنشیندار چین در کنفرانس خبری سه شنبه اظهار داشت «آژانس فضایی سرنشیندار چین» از همتایان بینالمللی خود برای پیوستن به ماموریتهای پروازی ایستگاه فضایی این کشور استقبال میکند.
چین از آغاز برنامه فضایی سرنشیندار خود مشغول تبادلات و همکاری بینالمللی بوده است. این کشور تا نوامبر 2023 بیش از 150 توافق همکاری فضایی بین دولتی با بیش از 50 کشور و سازمان بینالمللی به امضا رسانده است.
رشد تلاشهای فضایی چین به شکلی چشمگیر بر همکاری برابر و یادگیری متقابل فراگیر متکی است امری که مولفههای اساسی «ظرفیت بینالمللی» آن هستند.
چین به ارتقاء دستاوردهای فضایی خود برای نفع رساندن به جهان، به ویژه کشورهای در حال توسعه، ادامه خواهد داد.