فارسی

بریکس چگونه می‌تواند انرژی ‌تازه‌ای به اقتصاد شکننده جهانی تزریق کند؟

cmg2022-06-23 15:12:02
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

مدت‌های طولانی است که زیرساخت ضعیف، مدرسه «پدرو لئو اشنایدر» در شمال برزیل را دچار مشکل کرده است. جاده منتهی به آن در زمستان‌ها پر از گل و لای و در تابستان‌ها پوشیده از گرد و غبار شده و به همین خاطر معلمان و دانش آموزان رغبتی به حضور در آن ندارند.

اما اوضاع ظرف چند ماه تغییر خواهد کرد. به لطف بودجه‌ای که «بانک توسعه جدید» (NDB) اختصاص داده،‌ جاده مدرسه آسفالت خواهد شد و یک سیستم زهکشی آب برای آن ساخته می‌شود. این بخشی از یک پروژه توسعه شهری است که 9 شهر برزیل در ایالت «پارا» را تحت پوشش قرار می‌دهد.

این پروژه، در کنار بسیاری از برنامه‌های تحت حمایت «بریکس»، اهمیت این گروه را روشن ساخته است. بریکس مخفف بازارهای نوظهور برزیل، روسیه، هند،‌ چین و آفریقای جنوبی است که همگی کشورهای در حال توسعه نیز محسوب می‌شوند. بریکس بیش از 40 درصد جمعیت جهان و حدود یک چهارم اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده است.

با توجه به چالش‌هایی مانند پاندمی کووید-19 و تحولات عظیمی که در قرن اخیر کمتر مشاهده شده، جهان به‌ویژه کشورهای در حال توسعه جنوب، انتظارات زیادی از نشست هفته جاری بریکس به میزبانی چین دارند.

پنج انگشتِ یک دست

کشورهای عضو بریکس از زمان راه‌اندازی این گروه در سال 2006 مانند پنج انگشت یک دست با هم همکاری تنگاتنگی داشته‌اند.

زیرساخت‌، امور مالی سبز، اقتصاد دیجیتال و اصلاح حکمرانی جهانی،‌ از زمینه‌های همکاری بریکس محسوب شده‌ است.

بریکس طی 16 سال گذشته، مجموعه‌ای از سازوکارهای همکاری شامل «بانک توسعه جدید» (NDB)، «سازوکار اندوخته احتیاطی»، «شورای بازرگانی بریکس» و «مشارکت بریکس در مرکز جدید نوآوری انقلاب صنعتی» بوده است.

این گروه به منظور مبارزه با پاندمی کووید-19 «مرکز تحقیق و توسعه واکسن بریکس» را در ماه مارس راه اندازی کرد. در ماه مه، وزرای بهداشت بریکس با راه‌ اندازی یک سیستم هشدار سریع برای پاندمی‌های بزرگ موافقت کردند.

چین از امسال که ریاست بریکس را بر عهده گرفته، بیش از 70 کنفرانس و رویداد با مضامین سیاست، امنیت، تجارت، امور مالی، تعاملات مردم با مردم، توسعه پایدار و بهداشت عمومی برگزار کرده است.

«بی. آر. دیپاک» رئیس «مرکز مطالعات چین و جنوب شرقِ آسیا» در دانشگاه «جواهر لعل نهرو» در این باره گفت: چین به عنوان رئیس دوره‌ای بریکس، ارتقای فقرزدایی و امنیت غذایی را که یک گام مثبت محسوب می‌شود، در اولویت قرار داده است.

وی افزود: تجربه چین در کاهش فقر و افزایش در آمد کشاورزان قابل استفاده است و برای ریشه‌کنی فقر سودمند خواهد بود.

وزنه تعادل اقتصادی

«جو شوفِنگ» مدیر اجرایی «موسسه اهداف توسعه پایدار» در دانشگاه «تسینگخوا» گفت: سازوکار بریکس عرصه‌ای را فراهم می‌کند تا صدای کشورهای در حال توسعه شنیده شود.

وی افزود: با توجه به چشم انداز در حال تغییر بین‌الملل و پاندمی جهانی، پنج کشور بریکس به یک وزنه تعادل برای توسعه اقتصادی جهان تبدیل شده‌اند.

«هرمان تیو لورل» بنیانگذار «موسسه مطالعات راهبردی بریکس» با تاکید بر اینکه سازوکار بریکس اجازه می‌دهد کشورهای عضو آن جامعه جهانی را برای تمرکز دوباره بر توسعه ترغیب کنند، گفت: کشورهای بریکس در سال 2022 از اهمیت بیشتری برخوردار خواهند شد.

چهاردهمین نشست بریکس با شعار «ساخت مشارکت با کیفیت برای ایجاد یک دوره جدید از توسعه جهانی» فرصتی برای کشورهای عضو فراهم می‌کند تا تعامل مردم با مردم را افزایش داده، هماهنگی در زمینه مسائل مهم بین‌المللی و منطقه‌ای را ارتقاء بخشند و همکاری جنوب-جنوب را توسعه دهند.

بحث درباره توسعه بریکس

هنگامی که چین در سال 2017 ریاست دوره‌ای بریکس را برعهده داشت، مدل همکاری «بریکس پلاس» را پیشنهاد داد که هدف آن ایجاد پرنفوذترین پلتفرم همکاری جنوب-جنوب و ساخت یک مشارکت متقابلا سودمندتر با حضور بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه بیشتری بود.

از آن زمان چند دور گفتگو در این باره برگزار شده است.

جدیدترین مورد آن در ماه گذشته میلادی با عنوان گفتگوی «بریکس پلاس» در سطح وزرای خارجه برگزار شد. در این نشست اعضای بریکس و قزاقستان، عربستان سعودی، آرژانتین، مصر، اندونزی، نیجریه، سنگال، امارات عربی متحده و تایلند شرکت کردند.

در نشست فوق آغاز توسعه احتمالی بریکس نیز به بحث گذاشته شد که با ابراز آمادگی کشورهای بسیاری برای پیوستن به آن همراه بود. وزرای خارجه عضو بریکس در یک نشست آنلاین در ماه مه از پیشبرد روند توسعه بریکس حمایت و خاطر نشان کردند که بحث و تبادل نظرهای بیشتر در این زمینه انجام خواهد شد.

سازوکار «بریکس پلاس» اجازه خواهد داد تا کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور بیشتری در همکاری بریکس مشارکت کنند. به این ترتیب همبستگی میان کشورهای در حال توسعه افزایش می‌یابد و آنها به همکاری برای اصلاح سیستم حکمرانی جهانی ترغیب می‌شوند، درغیر این صورت تغییر اوضاع بسیار دشوار خواهد بود.

Messenger Pinterest LinkedIn