رئیس جمهور فنلاند: روابطی منحصربفرد با چین داریم
«الکساندر اشتوب» رئیس جمهور فنلاند دوشنبه 28 اکتبر (7 آبان) وارد پکن شد و سفر چهار روزه خود به چین را آغاز کرد. روز ورود وی همچنین با هفتاد و چهارمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان چین و فنلاند مصادف بود. این همچنین نخستین سفر اشتوب به چین از زمان تکیه زدن به کرسی ریاست جمهوری فنلاند محسوب میشود.
انتظارات الکساندر اشتوب از توسعه آینده همکاری دوجانبه با چین چیست؟ وی مشارکت همکاری جدید میان چین و فنلاند را برای آینده چگونه تفسیر میکند؟
رئیس جمهور فنلاند برای پاسخ به سوالاتی درباره مناسبات دوجانبه، در مصاحبه اختصاصی با «رادیو و تلویزیون مرکزی چین» شرکت کرد و به پرسشهای خبرنگار ما پاسخ داد.
خبرنگار: لطفا احساس خود درباره سفرتان به چین را با ما به اشتراک بگذارید. برخی از تجربیات به یاد ماندنی چیست؟
اشتوب: خرسندم که این سفر رسمی با یک سالگرد مهم همزمان شده است. فنلاند یک کشور نسبتا جوان است. ما صرفا در سال 1917 استقلال به دست آوردیم و روابط دیپلماتیک و تبادلات تجاری با چین را 74 سال قبل شروع کردیم. ما از زمان برقراری روابط دیپلماتیک دوجانبه میان دو کشور همواره به یکدیگر اعتماد کردهایم.
به عنوان رئیس جمهور فنلاند تصور میکنم سفر به چین در حال حاضر بسیار با معناست. نظم کنونی جهان با درگیریها و رقابت در حال تغییر است. میخواهیم دریابیم چگونه همکاری کنیم، توازن کنونی قدرت در جهان چیست و چین چه نقشی در جهان بازی میکند. در کل فکر میکنم این سفر رسمی بسیار موفقیت آمیز بوده است.
خبرنگار: شما با رئیس جمهور «شی جین پینگ» گفتگو کردید و تبادل نظرهای عمیقی در خصوص روابط دوجانبه و مسائل جهانی داشتید. رئیس جمهور شی بر ارزش ویژه مشارکت همکاری جدید میان چین و فنلاند برای آینده، تاکید کرد. ارزش منحصربفرد این مشارکت را چگونه ارزیابی میکنید؟
اشتوب: چین 1.4 میلیارد نفر جمعیت دارد و در عین حال جمعیت فنلاند فقط 5.5 میلیون است. در واقع در خصوص اندازه بین دو کشور تفاوت وجود دارد. برای فنلاند حفظ روابط خوب با یک کشور بزرگ مثل چین بسیار مهم است. منحصربفرد بودن مناسبات فنلاند-چین از اعتماد متقابل میان دو طرف در حوزههای تجارت، کسب و کار و نوآوری نشأت میگیرد. به همین دلیل طی این سفرم به چین 25 شرکت فنلاندی همراه من بودند. این مظهر منحصربفرد بودن روابط دوجانبه میان فنلاند و چین است.
خبرنگار: به نظر شما در کدام حوزههای همکاری میان دو طرف بیشترین پتانسیل در آینده وجود دارد؟
اشتوب: ما درباره علم و فناوری رایزنی بیشتری انجام دادیم، فناوری سبز، تحول سبز، سیاستهای صنعتی اساسی و غیره را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. ما شدیدا تلاش کردهایم تا همکاری میان 24 دانشگاه علوم کاربردی فنلاند و دانشگاه «چینهوا» در چین را ارتقا بخشیم. من اهمیت فراوانی برای تبادلات و شناخت متقابل قائل هستم. برای مثال در حال حاضر سه تا چهار هزار دانشجوی چینی در فنلان مشغول به تحصیل هستند اما فقط 200 تا 300 دانشجوی فنلاندی در چین تحصیل میکنند. بنا بر این وقتی به فنلاند بازگردم به همه میگویم «چرا به چین نمیروید تا یک دانشجوی تبادلی باشید؟ دانش جدید را بیاموزید، یک فرهنگ دیگر را تجربه و سبک دیگری از زندگی را احساس کنید. تجربه زندگی شما غنیتر خواهد شد.»