فارسی

علیرضا رجایی :چین کارنامه خوبی در جهت کاهش تنش ‌های منطقه ‌‌ای دارد

CMG2024-04-16 09:45:18
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

در حال حاضر، سیاست آمریکا در قبال اسرئیل، پذیرش بی چون و چرا است. گویی آمریکا است که توسط اسرائیل کنترل و هدایت‌ می ‌شود. رفتار آمریکا در قبال دولت های یهودی هیچ فضایی برای سازش دولتمردان اسرائیلی باقی نگذاشته است. از این رو وقتی آمریکا از صلح و امنیت در خاورمیانه حرف می زند من را به یاد پینوکیو و دماغ درازش می اندازد. چطور می توان با حمایت بی چون و چرا از جنگ طلبان و پروراندن ایده های خشن و نظامی از صلح حرف زد؟!

آمریکا با حمایت از اسرائیل خود را در برابر خطری بزرگ قرار داده است. زمانی که اسرائیل از نظر نظامی شکست بخورد، آمریکا چاره‌ ای جز مداخله در جنگ نخواهد داشت و با توجه به سابقه نظامی گری ایالات متحده در منطقه، چنین جنگی به معنی پایان هژمون آمریکا در خاورمیانه خواهد بود.

جانبداری مطلق آمریکا از اسرائیل، به رغم قتل عام مردم بی دفاع فلسطین و برخورد وحشیانه نظامیان اسرائیلی با بازماندگان، غیرنظامیان و آوارگان فلسطینی؛ گریبان آمریکا را نیز خواهد گرفت. اشتباهات اسرائیل آسیب بزرگ به اعتبار غرب وارد کرده است. صدمه ای که غرب به صلح در خاورمیانه زد، تا نسل‌ های بعدی در یاد ها خواهد ماند.

در چنین موقعیتی، نقش پکن برای برقراری صلح و آشتی میان کشور های منطقه بسیار پر رنگ است، این مسئولیت نباید موجب نگرانی آمریکا باشد. رویکرد چین به امنیت موجب شده کشور های بیشتری از خاورمیانه جدید که در آن چین سهامدار اصلی است، استقبال کنند.

تلاش های رسانه و تبلیغاتی غرب برای معکوس جلوه دادن این روند تاثیری بر آنچه در واقعیت رخ می دهد نخواهد داشت.

امروز چین به حفظ روابط خوب با همه بازیگران منطقه می بالد. ایران با کمی تغییر در مواضع و برنامه های خود می تواند در زمره شرکای مهم سیاسی و اقتصادی چین قرار بگیرد. این شرایط می تواند بسیاری از اختلافات منطقه ای را با میانجیگری چین حل کند.

ایران بازیگر مستقلی در منطقه است که حاضر نیست زیر پرچم غرب برود. از سویی نقش آمریکا برای دوستانش در خاورمیانه کم رنگ شده است. در این بین چین اشتراک، مواضع و منافع مشترکی با کشور های خاورمیانه دارد و می تواند ایده های خود در مورد امنیت و صلح منطقه را نیز در چهارچوب همکاری ‌ها و شراکت ها جلو ببرد. این روند هرگز به معنی تحت فشار بودن توسط یک قدرت خارجی نیست.

در چنین شرایطی حساسیت‌ واشنگتن برای محدود کردن دامنه روابط چین و ایران می تواند خطراتی برای منطقه به همراه داشته باشد. همانطور که هر کجا شاهد رقابت بین آمریکا و چین بودیم مشاهده کردیم که پیمان ها و اتحاد ها تضعیف شدند و آن حوزه دچار بی نظمی و بحران امنیتی شد.

روش آمریکا فشار بر کشور ها است. آمریکا می خواهد از موضع قدرت اعمال نفوذ کند روشی که حتی اگر نتیجه بخش باشد، هرگز جایگزین روابط دوستانه و دیپلماتیک نخواهد شد. تسلط امنیتی غرب و آمریکا مفهومی متفاوت از امنیتی است که زیر سایه همکاری های مشترک ایجاد می شود.

نگاه آمریکا به چین منفی است ولی به عقیده من ایالات متحده با پیش داوری در مورد پکن راه به خطا می رود. ابتکاراتی که چین مطرح می کند در جهت تقویت چند جانبه و در مسیر تحقق صلح و امنیت جهانی است. چین روابط بی نظیری با کشور ها دارد و دشمن تراشی نمی کند. غرب باید بعد از دهه ها تنش افزایی از فضای مناقشه ایران و اسرائیل کنار بکشد و اجازه بدهد حل این مناقشه برای چین اولویت پیدا کند.

نویسنده: علیرضا رجایی، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه ایران

مطالب نوشته شده در این مقاله برگرفته از نظرات شخصی نویسنده است و موضع رسمی بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین را منعکس نمی‌ کند.

首页上一页12 2
Messenger Pinterest LinkedIn