فارسی

فیلم‌های «بدون مانع»؛ فرصتی برای تجربه سینما توسط افراد کم‌بینا

CMG2023-03-18 17:02:26
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

عکس دسته جمعی اعضای کارگروه «سینمای روشن» همراه با یک تماشاچی کم بینای فیلم ساخته شده توسط این اعضاء

«ما دی لی» صاحب یک سالن ماساژ در شهر «ده چان»، استان سیچوان، واقع در جنوب غربی چین است؛ او و تمامی پرسنل این سالن، نابینا هستند. «ما» که بعد از اینکه بینایی اش را از دست داد،‌ به ندرت بیرون می رفت چه برسد به اینکه فیلم تماشا کند، وقتی خبر اکران فیلم «بدون مانع»، فیلمی ساخته شده مخصوص کم بینایان، را شنید، بی درنگ تصمیم گرفت یک روز سالن خود را تعطیل کند و به تماشای این فیلم برود.

تماشاچی نابینایی که تحت تاثیر سناریوی فیلم قرار گرفته است

فیلمی که «ما» درصدد تماشای آن بود، توسط کارگروه پروژه عام المنفعه «سینمای روشن» دانشگاه ارتباطات چین بازسازی شده است.

ساخت فیلم های قابل فهم برای افراد کم‌بینا

در ماه مه سال 2018 میلادی، پروژه عام المنفعه «سینمای روشن» دانشگاه ارتباطات چین به طور رسمی راه اندازی شد. این تیم در طول 5 سال گذشته بیش از 500 فیلم در ژانرهای انیمیشن، فیلم های مبتنی بر واقعیت، فیلم های علمی-تخیلی و تاریخی را برای کم‌بینا تولید کرده است. امروزه، فیلم های بازسازی شده توسط این کارگروه در سراسر نقاط چین اکران شده و به دو هزار و 244 مدرسه مخصوص کودکان و نوجوانان و جوانان معلول معرفی گشته اند.

سؤالی که به ذهن مخاطب خطور می کند این است که یک فیلم را چگونه باید بازسازی کرد که افراد کم‌بینا نیز بتوانند به تماشای آن بنشینند؟

کارگروه پروژه «سینما روشن»، پس از بحث‌ها و بررسی های فراوان، شکل اصلی فیلم‌های بدون مانع و به عبارتی فیلم های مخصوص کم بینایان را تعیین کرد که به این شرح است: بازگویی تصاویر اکران شده و توضیح احساسات و معنای نهفته در پس زمینه این تصاویر در حاشیه دیالوگ ها و دیگر صداهای فیلم .

بدیهی است که ساخت فیلم مخصوص کم‌بینایان به منزله بازگویی تصاویر نیست و برای اینکه تماشاچیان کم‌بینا بتوانند فیلم را درک کنند و یک فیلم با کیفیت مخصوص کم بینایان تولید شود، باید روی دقت و ظرافت بازگویی تصاویر، تمرکز فوق العاده ای به کار گرفته شود.

عکس: اعضای داوطلب کارگروه «سینمای روشن» در حال بازسازی فیلم‌های مخصوص کم بینایان

کارگروه «سینما روشن» بر تولید 104 فیلم مخصوص کم‌بینایان به صورت سالانه تاکید دارند تا از این طریق افراد کم‌بینا بتوانند در طول 52 هفته یک سال، هر هفته از تماشای دو فیلم لذت ببرند؛ با این اوصاف، این رقم فیلم مخصوص کم‌بینایان به میانگین تعداد تماشای فیلم توسط افراد عادی رسیده و حتی از آن نیز فراتر رفته است.

سناریوی 20 هزار کاراکتری برای بازسازی یک فیلم 2 ساعته

آقای «تسائو جون» یکی از علاقه مندان فیلم های مخصوص کم‌بینایان است. او در آوریل سال 2019 میلادی همراه با دیگر دوستان کم بینای خود برای اولین بار جهت تماشای فیلم وارد سالن سینما شد.

فیلمی که آنها تماشا کردند نیز نخستین فیلم مخصوص کم‌بینایان بود که «لی یی ینگ» دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه ارتباطات چین نیز در پروسه بازسازی آن مشارکت داشت. «لی» می گوید که او و همکارانش باید هر صحنه از فیلم را بیش از 10 بار تماشا کنند تا بتوانند آن را به یک روایت تبدیل نمایند؛ بر اساس اظهارات لی، جهت بازسازی یک فیلم برای کم‌بینایان، لازم است که حدافل 3 هزار بار دکمه «توقف» روی صفحه کیبورد را فشار داد و برای بازسازی یک فیلم دو ساعته باید روایتی با استفاده از 20 هزار کاراکتر نوشت و یک ماه روی این پروژه کار کرد.

بسیاری از افراد کم‌بینا در چین، به لطف سخت کوشی کارگروه «سینمای روشن»، توانستند برای اولین بار بلیط سینما تهیه کنند. این نوع بلیط نیز به صورت ویژه تهیه می شود. به این ترتیب کم‌بینایان نیز توانسته اند درست مانند فردی عادی، کل مراحل عادی تماشای یک فیلم، از تهیه بلیط گرفته تا ورود به سینما و نشستن روی صندلی و تماشای فیلم را تجربه کنند.

معرفی پروژه «سینمای روشن» در جشنواره فیلم پکن

اکران فیلم مخصوص کم بینایان در جشنواره فیلم جاده ابریشم

در ماه سپتامبر سال 2022 میلادی، کارگروه «سینمای روشن»، ارائه خدمات مربوط به سابسکرایب پخش فیلم های بازسازی شده خود از طریق تلویزیون کابلی را آغاز نمود و به این ترتیب، دسترسی 200 میلیون خانوار چینی به این فیلم ها تامین گشت. اعضای داوطلب کارگروه «سینمای روشن» امیدوارند با تلاش خود، افراد کم بینای بیشتری در آینده بتوانند از طریق محصولات آنها، وارد دنیای فیلم شوند.

Messenger Pinterest LinkedIn