هژمونی فناوری آمریکا؛ نمایانگر ذهنیت پلید امپریالیستی
محدودیتهای شدیدتر صادراتی که ایالات متحده قصد دارد علیه شرکت فناوری «هوآوی» چین اعمال کند نمایانگر ذهنیت جمع صفر و رویکرد پلید امپریالیستی آن است.
چنین اقدامات فرومایهای قطعا زنجیرههای تامین و صنعتی جهانی را مختل میکند و باعث آسیب به تمام طرفهای مرتبط میشود.
بر اساس گزارش رسانههای بینالمللی، دولت ایالات متحده ارائه گواهی به شرکتهای آمریکایی صادرکننده به شرکت هوآوی را متوقف ساخته و در حال بستن توافق با ژاپن و هلند است تا محدودیتهای جدیدی بر صادرات دستگاههای سازنده تراشه اعمال کند.
این نمونه دیگری است که هژمونی فناوری آمریکا را عریان در معرض دید همگان قرار میدهد چرا که به صورتی تکراری و با بهانه «نگرانیهای امنیت ملی» به استفاده از قدرت دولتی خود برای سرکوب هوآوی و دیگر شرکتهای فناوری چین متوسل شده است.
علی رغم عدم توانایی در ارائه مدرک توجیه کننده نگرانیهای آن، ایالات متحده همچنان به اعمال چنین تحریمهایی ادامه داده و رفتار غیرمنطقی و وقیحانه و ذهنیت امپریالیستی خود را به نمایش گذاشته است.
این نخستین بار نیست که ایالات متحده به این نحو به سرکوب یک شرکت خارجی پرداخته است. شرکت «آلستوم» فرانسه و صنعت نیمهرسانای ژاپن نیز به طرق مختلف قربانی سرکوبگریهای ایالات متحده شدهاند. آمریکا برای حفظ برتری فناوری خود بر دیگران به اعمال تدابیر فاحش هژمونیک برای محدودسازی رقبای صنعتی بزرگ متوسل شده که نقش مقررات اقتصاد بازار و تجارت بینالملل محسوب میشود.
جهان نیازمند یک یک بازی جوانمردانه است نه یک بازی پلید و زشت؛ یعنی باید همکاری قانونمحور و برد-برد حاکم باشد تا سرکوبگری بیپروا و عدالت و برابری حرف اول را بزند به جای اینکه ارعاب و هژمونی حاکم باشد.
حتی برخی ناظران آمریکایی هم به ماهیت پلید و شرم آور سیاستهای کشورشان معترفند. «ویلیام رینش» از مقامات سابق تجارت آمریکا در مطلبی که ماه گذشته میلادی نشریه «اکونومیست» منتشر کرد، نوشت: ما از سریعتر دویدن به یک سیاست سریعتر دویدن و به دردسر انداختن بقیه، رسیدهایم.
هژمونی فناوری دولت ایالات متحده به شکل اجتناب ناپذیری به اکوسیستم نوآوری جهانی زیاد وارد میکند و نوآوری و رشد شرکتهای فناوری در سراسر جهان را کاهش میدهد. این رویکرد آمریکا مردم از حقشان برای بهره بردن از مزایانن پیشرفت فناوری در سرتاسر جهان محروم میکند.
ایالات متحده برای حفظ هژمونی خود از شرکتهای دیگر کشورها خواسته با تحریمهایش همراهی کنند. واضح است که این شرکتها در صورتی که کشورهایشان بخواهند چاپلوسی آمریکا را انجام دهند دچار ضرر هنگفت درآمدی از جانب بازار چین که بزرگترین بازار نیمهرسانا در جهان است، خواهند شد.
علاوه بر این، مشکل تراشی برای رقبا به منظور حفظ جایگاه احتمالا نتایج مطلوبی را به دست نخواهد داد و در عوض واکنشهای منفی بیشتری را به همراه میآورد.
از نظر بسیاری از شرکتهای آمریکایی، هوآوی یک مشتری مهم و چین یک بازار با اهمیت محسوب میشود. این شرکتها از دولت ایالات متحده خواستار صدور گواهی صادرات به چین شده و سیگنال تمایل به انجام تجارت با شرکتهای چینی را فرستادهاند.
بسیاری از شرکتهای آمریکایی نوآوری خود را پیشرفته کردهاند چرا که شریکی مثل هوآوی داشتهاند. سودی که از فروش محصولات به هواوی به دست میآورند به آنها کمک خواهد کرد تا ظرفیت تحقیق و توسعه (R&D) خود را گسترش داده و پیشرفت علمی-فناوری خود را ارتقاء دهند.
بنا بر این تحریمهای دولت ایالت متحده برای منافع شرکتهای آمریکایی سمی مهلک است. چین با خودکفایی در علم و فناوری سریعتر به پیش خواهد رفت تا از شر محدودیتهای چند کشور که توسعه فناوریهای کلیدی چین را گرفته، خلاص شود.
تلاشهای ایالات متحده برای کند کردن توسعه فناوری چین فقط پیشرفت این کشور در این حوزه را تسریع خواهد بخشید. هژمونی فناوری آمریکا به اختلاف و بی نظمی در تجارت بینالملل منتهی خواهد شد.
شرکتها و دولتهای سراسر جهان عاقلانه رفتار میکنند و تسلیم فشار و قلدری ایالات متحده نمیشوند. آنها باید مقابل اقدامات تجاری غیرمعقول آمریکا بایستند و از برابری و عدالت بینالمللی و همچنین منافع خودشان محافظت کنند.