آیا ماهنورد چینی «یوتو-2» برای عید فانوس بعدی همراهی خواهد داشت؟
ماهنورد چینی موسوم به «یوتو-2» جرقهای به رویاهای کره ماه مردم در یک روز خاص و ویژه زد؛ روزی که همه ما با نام «عید فانوس» سال خرگوش جشن گرفتیم.
عید فانوس امسال مصادف با روز یکشنبه بود یعنی پانزدهمین روز اولین ماه تقویم قمری چینی، هنگامی که ماه کامل میشود.
کره ماه به عنوان نزدیکترین جرم آسمانی به سیاره زمین، نخستین توقفگاه بشر برای آغاز «دوران میان ستارهای» بود. از کاوشگرهای ماه گرفته تا خودروهای بدون سرنشین ماه و فرود انسان بر ماه، روند اکتشاف ماه توسط انسان هرگز متوقف نشده است.
تصویری که اخیرا از سطح ماه توسط «یوتو-2» ماهنورد چینی به زمین فرستاده شده سطح این سیاره مملو از کاسچالههای بزرگ و کوچک و یک مسیر کمعمق بر خاک کره ماه که در مسافتی طولانی کشیده شده را نشان میدهد.
کاوشگر چینی «چانگای-4» که ماهنورد یوتو-2 را به ماه رسانده، اولین کاوشگر انسانی محسوب میشود که به فرود ملایم بر نیمه تاریک کره ماه دست یافته است.
یوتو-2 همچنین تنها ماهنوردی است که همچنان بر روی کره ماه مشغول فعالیت است. این ماهنورد با بیش از چهار سال فعالیت، حدود 1500 متر را طی نموده و بیش از 940.1 گیگابایت دادههای علمی به زمین ارسال کرده است.
ماهنوردی وسیلهای تحقیقاتی است که میتواند بر روی سطح ماه حرکت کند. در دهه 1970 شوروی سابق و ایالات متحده به ترتیب ماهنوردهای خود را روی سطح ماه فرود آوردند.
نخستین ماهنورد بدونسرنشیندار موسوم به « Lunokhod 1» توسط شوروی سابق به فضا فرستاده شد. این ماهنورد در نوامبر 1970 در بخش « Mare Imbrium» که به «دریای بارانها» نیز معروف است، فرود آمد و حدود 10 ماه در آنجا فعالیت داشت. شوروی سابق سپس در ژانویه 1973 ماهنورد بدون سرنشیندار « Lunokhod 2» را به ناحیه «دریای آرامش» ماه فرستاد و پس از چهار ماه فعالیت نابود شد.
سه ماهنورد دیگری که طی این دوره به فضا فرستاده شدند همگی سرنشیندار بوده و توسط فضاپیمای «آپولوی15، 16 و 17» حمل میشدند. فضانوردان در اوایل دهه 70 از این ماهنوردها به عنوان وسیله نقلیه استفاده میکردند تا سطح ماه را مورد بررسی قرار دهند و در حال حاضر از کار افتاده هستند.
از آن زمان به بعد، فقط دو ماهنورد فرود موفقیت آمیزی روی سطح ماه داشته که هر دو هم چینی هستند؛ «یوتو» که در سال 2013 روی سطح ماه نشست و «یوتو-2» که در سال 2019 فرود آمد.
یوتو یا «خرگوش یشمی» به عنوان حیوان الهه قمری چانگای نیز در اساطیر چین شناخته میشود. اشتراک این خرگوش با تنها قمر طبیعی سیاره زمین باعث شد چین نامش را روی ماهنورد «یوتو» بگذارد.