فارسی

تزلزل پایه و اساس روابط همپیمانیِ آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس

CMG2022-05-11 17:37:12
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

اولاً، کشورهای عربی خلیج فارس به طور فزاینده‌ای نسبت به تعهدات امنیتی ایالات متحده مشکوک هستند. پس از روی کار آمدن دولت بایدن، آمریکا سرعت خروج استراتژیک از خاورمیانه را تسریع و نیروهای خود را به طور غیرمسئولانه و عجولانه از افغانستان خارج کرد؛ به دلیل آنکه پیش از این هم بارها متحدان خود در خاورمیانه مانند حکومت «حسنی مبارک» در مصر را تنها گذاشته بود، کشورهای عربی خلیج فارس به طور فزاینده‌ای احساس کردند که تعهدات امنیتی ایالات متحده قابل اعتماد نیست.

ثانیاً، انقلاب نفت شیل باعث شده است که ایالات متحده به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان تبدیل شود که این امر باعث شده است که آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس روابط رقابتی در زمینه نفت و گاز ایجاد کنند و پایه اتحاد «نفت در برابر امنیت» بین دو طرف متزلزل شود.

ثالثاً، «دیپلماسی ارزش‌ها» که دولت بایدن آن را ترویج می‌کند، خط قرمز کشورهای عربی خلیج فارس را تحت تأثیر قرار داده است. دولت بایدن به دلیل حادثه یازدهم سپتامبر و قتل «جمال خاشقجی» خبرنگار سعودی بر عربستان سعودی فشار آورد و حتی تهدید کرد که در امور داخلی مهم و حساس این کشور مانند جانشینی پادشاه دخالت خواهد کرد. این رویکرد ممکن است منجر به بدترین دوره تاریخ برای روابط آمریکا و عربستان شود.

کشورهای عربی خلیج فارس با توجه به تنوع الگوی منافع، راهبردهای متنوعی را اجرا می‌کنند. در زمینه اقتصادی، کشورهای خلیج فارس و چین در زمینه نفت و گاز، انرژی‌های نو، فناوری و زیرساخت، همکاری های عمیقی دارند و در این راستا چین و هند بجای آمریکا، خریداران اصلی نفت خلیج فارس شده‌اند. علاوه بر این، کشورهای تولیدکننده نفت خلیج فارس برای حفظ نفوذ خود در بازار بین‌المللی نفت باید با روسیه در چارچوب «اوپک پلاس» هماهنگ باشند و همکاری کنند. کشورهای عربی در زمینه مسائل امنیتی منطقه مانند سوریه و لیبی نیز به هماهنگی روسیه نیاز دارند.

درگیری بین روسیه و اوکراین، اختلافات کشورهای عربی با آمریکا را بیش از پیش نمایان کرده است. عربستان سعودی، امارات متحده عربی و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در زمینه استقلال و خوداتکایی بیدار شده‌اند. آنها جرأت می‌کنند در مورد مسائل مربوط به منافع اصلی خود به ایالات متحده نه بگویند. این موضوع یک بار دیگر ثابت می‌کند که رویه ایالات متحده برای درگیر شدن در رویارویی بلوکی و مجبور کردن سایر کشورها به حمایت یک طرف و مخالفت با طرف دیگر، روز به روز منفورتر می‌شود و نارضایتی کشورهای بیشتری را بر می‌انگیزد.

首页上一页12 2
Messenger Pinterest LinkedIn