آمریکا باید «دو رویی» را برای ترمیم روابط با چین کنار بگذارد
با این وجود، بر همگان واضح است که نگرانی آمریکا درباره چین و منطق هژمونیک آن است که «کاربردی» و «قابل پیشبینی» بودن روابط دوجانبه را کم کرده است. مردم چین مدتهای مدید است که با حقه اعمال فشار بر طرف چینی از طریق افکار عمومی پیش از مذاکرات، آشنا هستند.
صادقانه باید گفت واشنگتن اعتبار خوبی ندارد. طرف چینی بیشتر توجهاش به رفتار آمریکاست نه آنچه بر زبان میراند. همین چند روز در حالی که واشنگتن اعلام کرد به مدیریت مسئولانه رقابت میان دو کشور و کشف حوزههای بالقوه همکاری ادامه خواهد داد، همزمان منافع کلیدی چین در زمینههایی مانند مساله تایوان، بازسازی زنجیره تامین، امور نظامی و حقوق بشر را به چالش کشید.
اقدامات آمریکا برای سرکوب، اعمال زور و مهار کردن چین هرگز متوقف نشده است. این رویکرد از واشنگتن یک چهره واقعا «دو رو» ساخته است. طی سالهای اخیر یعنی زمانی که روابط چین-آمریکا بشدت کاهش یافته، واشنگتن مدام از مدیریت واگرایی حرف زده و در عین حال مشغول ایجاد اختلافات بوده است. این بزرگترین عدم قطعیت و نااطمینانی در روابط دوجانبه پکن-واشنگتن محسوب میشود. رویکرد چین در برخورد با روابط با آمریکا همواره ثابت و استوار بوده یعنی بر پایه احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز و همکاری برد-برد. طرف چینی همیشه به دنبال همکاری و ثبات بین دو کشور با بالاترین درجه صداقت بوده اما هیچگاه بر سر موضوعات مهم کلیدی کوتاه نخواهد آمد. در عین حال گرچه رابطه چین-آمریکا یکی از مهمترین مناسبات دوجانبه در جهان محسوب میشود، اما به هیچ وجه به معنای تمام دیپلماسی چین نیست. حلقه دوستان چین در حال گسترش است که با این همه این اتفاق نتیجه رقابت با ایالات متحده نیست بلکه به دلیل آن است که توسعه چین به طور اساسی به جهان نفع رسانده است.
ارتباط چین با جهان بیشتر و نزدیکتر میشود و این روند غیرقابل بازگشت زمانه است. واشنگتن همواره تغییرات جهان را با عینک رقابت با چین دیده و این همان چیزی است که مسیر آن را تنگتر خواهد کرد.
این امید وجود دارد که هیات آمریکایی بتواند به طور دقیق دیدگاه چین را به واشنگتن منتقل کند؛ یعنی ما از همکاری چین-ایالات متحده استقبال میکنیم اما هرگز «همکاری» باهدف تضعیف، مهار و سرکوب چین را نخواهد پذیرفت.
چین برای رسیدن به این هدف صبور و مطمئن است.
امید است مقامات واشنگتن بتوانند تعهداتی که رئیس جمهور بایدن در بالی به چین داد را اجرایی کنند. به هر حال، گفتگو و همکاری نمیتواند پیش از صداقت و اعتبار دیگران را متقاعد کند و مهم رفتار واقعی طرف مقابل است.