دیدار سران چین-آمریکا در سانفرانسیسکو فرصتی مغتنم برای صلح و توسعه جهان
در نهایت چین و آمریکا بزرگترین اقتصادهای جهان هستند. روابط چین-ایالات متحده مهمترین روابط دوجانبه در جهان به حساب میآید. روابط اقتصادی میان این دو کشور عمیق و گسترده است. نه هیچکدام از این دو کشور و نه جهان طاقت اشتباه محساسباتی نیات، تقابل و درگیری را ندارند. همانطور که «جوزف نای» دانشمند برجسته علوم سیاسی آمریکا و مبتکر مفهوم «قدرت نرم» اخیرا اشاره کرده، مبالغه بیش از حد نیمه رقابتی روابط چین-ایالات متحده و نادیده گرفت نیمه همکاری آن مضر و غیرسودمند است.
توسعه و گسترش چین و آمریکا میتواند به جای آنکه چالش برای طرف مقابل باشد به فرصت تبدیل شود. اقتصادهای این دو کشور به جای آنکه رقابتی باشند بیشتر مکمل هم هستند. چین و آمریکا باید رابطه متقابل سودمند و برد-برد داشته باشند به جای یک بازی جمع صفر. هر دو طرف میتوانند به موفقیتهای طرف مقابل دست یابند و کیک منافع مشترک را بزرگتر کنند. دولت فدرال ایالات متحده در «ششمین نمایشگاه بینالمللی واردات چین» که اخیرا پایان یافت برای نخستین بار با نام رسمی حضور یافت. بیش از 200 شرکت آمریکایی در نمایشگاه فوق شرکت کردند و از این لحاظ یک رکورد جدید را به ثبت رساندند.
این به طور کامل نشان دهنده آن است که منافع چین و ایالات متحده عمیقا در هم تنیده است و هیچ طرفی نمیتواند بدون طرف مقابل کاری انجام دهد و هیچ طرفی نمیتواند طرف مقابل را تغییر دهد و هیچ طرفی نباید جایگزین طرف دیگر شود.
نگاه آمریکا به چین چگونه است؟ ایالات متحده باید نگاهش را به یک هدایت عملگرایانه تغییر دهد. همانگونکه «گاوین نیوسام» فرماندار ایالت کالیفرنیا اخیرا در سفرش به چین گفت: هر چقدر چین موفقتر باشد همه ما هم موفقتر خواهیم بود.
در حال حاضر احیای اقتصادی جهان کند شده، درگیریهای ژئوپلتیکی شدت یافته و فاکتورهای نامطمئن و غیرپایدار در حال افزایش هستند. مجموع حجم اقتصادی چین و ایالات متحده از یک سوم جهان فراتر رفته، مجموع جمعیت این دو کشور معادل حدود یک چهارم جهان است و حجم تجارت دوجانبه آنها نیز حدود یک پنجم جهان به حساب میآید.
چگونگی کنار آمدن چین و آمریکا آینده و سرنوشت بشریت را تعیین میکند. شی جین پینگ طی نشست بالی تاکید کرد که روابط چین-ایالات متحده باید از یک چشم انداز بهره بردن از روند عمومی جهان، نگریسته و مدیریت شود. اما روند عمومی جهان چیست؟ از آنجایی که صلح و توسعه، آرزوی مشترک جامعه بینالمللی هستند تقابل گروهی و سیاستهای محفلی غیرمحبوب هستند و دیگر به کار نمیآیند. مردم جهان نیز مشتاقانه به دنبال تبادل نظر عمیق در خصوص موضوعات مهم صلح و توسعه جهان در نشست سران چین و آمریکا در سانفرانسیسکو هستند که به جهان اطمینانی مجدد میبخشد و به سود جهان خواهد بود.