چرا آفریقا به چین بسیار نزدیک است؟
به خاطر همین است که امروزه پروژههای با کمک چین در همه جای آفریقا، مانند مقر «اتحادیه آفریقا»، مقر جدید «ECOWAS» و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آفریقا قابل مشاهده هستند. در ضمن نباید راهآهنها و پلهایی که توسط چین تامین مالی شدهاند را از یاد ببریم. چین همچنین فناوری و تخصص مدیریت خود را در راستای اصول برابری و احترام با آفریقا به اشتراک گذاشته و به کشورهای قاره سیاه کمک کرده تا ظرفیت توسعه خودساخته آنها ایجاد شود.
برابری و احترام رازهای پشت اعتماد و نزدیکی آفریقا به چین است. دو طرف به عنوان قربانیان استعمار یکدیگر را درک کرده و همواره همدردی، احترام و حمایت متقابل داشتهاند. در دهه 1950 جمهوری خلق چین که به تازگی تاسیس شده بود از هیچ تلاشی برای حمایت از جنبشهای استقلال ملی کشورهای آفریقایی دریغ نکرده و با آنها فارغ از اندازهشان به صورت برابر رفتار کرد. کشورهای آفریقایی در صحنههای بینالمللی از جمله سازمان ملل از چین حمایت متقابل کردهاند. چنین احترام و حمایت متقابلی که طی دههها به وجود آمده، به یک پیوند قدرتمند بی نظیر تبدیل شده که آفریقا و پکن را به هم پیوند داده است. این پیوند تبادلات بیشتری را در حوزههای آموزش، هنر، ورزش و گردشگری به ارمغان آورده و مردمان دو طرف شروع به تجربه و ارج نهادن به فرهنگ یکدیگر کردهاند. این مودت بین مردم، مناسبات دوستانه چین-آفریقا را قویتر کرده است.
برعکس، سابقه استعماری غرب همچنان بر قاره آفریقا سایه طولانی افکنده است. کشورهای غربی همچنان به میراث دوران استعمار یعنی استکبار و تحقیر پایبندند.
چگونه کشورهای آفریقایی احتمالا این ذهنیت خود را کنار میگذارند؟
این رویکرد به وضوح در «اجلاس سران آمریکا-آفریق2022» خود را نشان داد، جایی که نمایندگان 49 کشور آفریقایی و اتحادیه آفریقا برای دیدار با رئیس جمهور ایالات متحده به واشنگتن دعوت شدند. بسیاری از رهبران آفریقا بعدا احساس «تحقیر» خود را ابراز کردند.
«ویلیام روتو» رئیس جمهور کنیا یکبار با ناراحتی در ملاء عام گفت که «این که ما 54 نفر برویم جلوی یک آقایی از جای دیگر بشینیم، عاقلانه نیست. و گاهی با ما بدرفتاری میشود. ما را مثل بچههای مدرسه سوار اتوبوس میکنند. درست نیست.
اشاره به برخی از کشورهای آفریقایی به عنوان کشورهای «آشغالدونی» توسط بعضی رهبران پیشین آمریکا، کل قاره سیاه را ناراحت و آزرده کرده است.
«مو ابراهیم» کارآفرین حوزه فناوری اطلاعات که متولد سودان و شهروند بریتانیاست این ناراحتی را صراحتا در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» ابراز داشت و گفت: ما یک آشغالدونی نیستیم. ما مردمان نجیبی هستیم درست مثل کشورهای دیگر.