مرگ دانشمند چینی-آمریکایی؛ زنگ هشداری برای سیاستهای علمی افراطی واشنگتن
بدنام ترین سیاست در چارچوب این پروندهسازی با اهداف مشخص، «ابتکار چین» است که توسط دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده راه اندازی شد. این به عنوان ظهور مجدد مک کارتیسم تلقی میگردد که شمار زیادی از پژوهشگران چینی را به دلیل پیشینه خود در معرض رفتار ناعادلانه قرار میدهد.
«ابتکار چین» باعث تبعیض نژادی در جامعه آمریکا شده و ترس و نگرانی را در میان اقلیتها به ویژه جامعه چینی-آمریکایی، گسترش داده است.
دولت «جو بایدن» این ابتکار رادر سال 2022 لغو کرد اما نشانها حاکی از آن است که نهادهای آمریکایی همچنان به طور تلویحی آن را تایید میکنند یا دستکم از رویکردی مشابه استفاده مینمایند.
مرگ خانم وو باید زنگ خطری برای آمریکا باشد که مداما به دنبال اعمال سیاستهای علمی و فناوری افراطی علیه چین است.
در حال حاضر ایالات متحده دیگر علم و فناوری را به عنوان یک موضوع صرفاً فنی نمیانگارد بلکه به عنوان موضوعی که میتواند برای سرکوب چین سیاسی شود و به سلاح تبدیل شود، مورد استفاده قرار میدهد.
آمریکا نباید چنین مسیری غلط را طی کند، اما متأسفانه، با قضاوت از خصومت فزاینده علیه چین در میان برخی از سیاستگذاران آمریکایی، بسیار دشوار است که واشنگتن دیدگاه اشتباه خود را در قبال به علم و فناوری در خصوص چین اصلاح کند.
این رویکرد موانع فراوانی بر سر راه همکاری علم و فناوری چین-آمریکا به وجود آورده که یک موضوع داغِ روزهای اخیر محسوب میشود.
تردیدی وجود ندارد که آمریکا از پیگیری همکاریهای علمی و فناوری نزدیکتر با چین صرف نظر کرده، اما در عوض، در حال «حفر چالهها و مین گذاری» برای نابود کردن چنین همکاریهایی است.
این حقیقت که علم و فناوری به ابزاری برای سرکوب دیوانهوار آمریکا علیه چین تبدیل شده، نه فقط یک ماجرای غمانگیز برای سیاست واشنگتن در قبال پکن بلکه برای توسعه جامعه پژوهش علمی ایالات متحده هم غمبار محسوب میشود.