فارسی

مرگ دانشمند چینی-آمریکایی؛ زنگ هشداری برای سیاست‌های علمی افراطی واشنگتن

CMG2024-09-04 17:13:17
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

با توجه به تشدید سرکوب واشنگتن علیه علم و فناوری چین، پیامدهای دامنه دار آن غم انگیز شده است. برای بسیاری از پژوهشگران چینی، رویای توسعه مشاغل خود در آمریکا، کشوری که قرار است سرزمینی نویدبخش برای تحقیقات علمی آزاد، باز و فراگیر باشد، به شکلی فزاینده دست نیافتنی می‌شود. اما ماجرا برای خانم «جین وا. وو» دانشمند چینی-آمریکاییِ علوم اعصاب، پژوهشگر برجسته یکی از دانشگاه‌های «ایلینوی»، حتی بدتر است و به قیمت جانش تمام شد.

داستان وو که 10 جولای (20 تیر) به زندگی خود پایان داد، در مقاله روزنامه «ساوث چاینا مورنینگ پست» زیر ذره بین قرار گرفته است.

با اینکه هنوز هیچ نتیجه تحقیقات رسمی در خصوص علت خودکشی خانم وو اعلام نشده اما مقاله این روزنامه اظهار داشته که این دانشمند، قبل از مرگش، تحت فشار شدیدی قرار داشته که ممکن است با تحقیقات آمریکا درباره «پژوهگران مظنون به داشتن روابط افشا نشده با پکن» تشدید شده باشد.

مرگ وو یک خسران عظیم برای جامعه علمی پژوهشی محسوب می‌شود. با این وجود، آنچه که بیشتر مثال بارز آن محسوب می‌شود، یک حادثه غمبار تحت سرکوب فناوری اشتباه آمریکا علیه چین و هر کسی یا هر چیز مرتبط با آن کشور است.

بسیاری بر این باورند که این دانشمند اصالتا چینیِ علوم اعصاب قربانی پرونده سازی واشنگتن علیه دانشمندان مرتبط با چین در ایالات متحده است.

مرگ خانم وو ترسیم کننده وضعیت به طور فزاینده دشوار برای آن متخصصان علمی و فناوری است که قصد دارند در کشوری در آن پرورش یافته‌اند رشد کنند یا حتی بتوانند زنده بمانند.

داده‌ها نشان می‌دهد که طی 6 سال گذشته بیش از 250 پژوهشگر در آمریکا، که بیشترشان اصالت آسیایی دارند، به عدم افشای کار خود در چین که با تحقیقات آنها که توسط «مؤسسه‌های ملی بهداشت آمریکا» تأمین مالی شده، همپوشانی دارد یا قوانین دیگر را زیر پا گذاشته‌اند، متهم شده‌اند و در نتیجه تحت بازجویی قرار گرفته‌اند.

این رویکرد فقط به دو کیفرخواست و سه محکومیت منجر شده و نشان می‌دهد که بیشتر اتهامات در واقع نتیجه دروغ‌سازی بی اساس و بی پروا است.

با این وجود، نتیجتا 112 دانشمند شغل خود را از دست دادند. در کل بسیاری از این قربانیان شغلشان بشدت آسیب دید. برخی از دانشمندان نهایتا مجددا شهرت خود را به دست آوردند، اما اوج حرفه خود را از دست دادند. برخی از آنها هم تحت بازجویی قرار نگرفتند اما در ترسی مدام به سر می‌برند. تا به امروز، تأثیر وحشتناک این پرونده‌سازی‌ها علیه دانشمندان مرتبط با چین در آمریکا همچنان قابل احساس است.

12全文 2 下一页
Messenger Pinterest LinkedIn