انتخاب شرکتهای آلمانی برای تداوم سرمایه گذاری در چین مخالفتی خاموش با «سیاستزدگی گسترده»
بر اساس گزارشهای رسانههای خارجی، شرکتهای آلمانی به ویژه خودروسازان، به شکلی قابل توجه امسال سرمایه گذاری مستقیم خود در چین را افزایش دادهاند و طی نیمه نخست 2024 جمعا 7.3 میلیارد یورو سرمایه گذاری کردهاند.
برخی از این گزارشها عمدا به بزرگنمایی «تنشهای تجاری چین-اتحادیه اروپا» در حال حاضر پرداخته و به پیشینه به اصطلاح «ریسک زدایی» اشاره کردهاند تا این «مخالفت» شرکتهای آلمانی را برجسته سازند. برخی رسانههای فرانسوی حتی آشکارا اعلام کردند که شرکتهای آلمانی «ظاهرا سندروم استکهلم دارند».
شرکتهای آلمانی در چین به پول رسیدهاند و درباره چشماندازهای بازار چین خوشبین هستند، بنا بر این افزایش سرمایه گذاری در این کشور را انتخاب کردهاند. اما آیا این یک رفتار تجاری عادی نیست؟
«گزارش نظرسنجی اعتماد تجاری 24/2023» که اخیرا توسط «اتاق بازرگانی آلمان در چین» منتشر شده نشان میدهد 91 درصد شرکتهای آلمانی حاضر در این نظرسنجی اعلام کردهاند که به ریشه دوندان در بازار چین ادامه خواهند داد و بیش از نیمی از شرکتهای آلمانی در نظر دارند طی دو سال آینده سرمایه گذاری در چین را افزایش دهند.
با این وجود، برخی رسانههای اروپایی همچنین از عبارت «سندروم استکهلم» استفاده کردهاند که وابستگی بیمارگونه گروگانها به گروگانگیران را برای توصیف رابطه بین شرکتهای آلمانی و بازار چین، نشان دهند.
این باورنکردنی است و باعث شده مردم بپرسند، چرا آنها این قدر در قبال شرکتهای آلمانی سرمایه گذار در چین، حساس و عصبی هستند؟
به احتمال زیاد آنهایی که میخواهند ثابت کنند راهبرد «ریسک زدایی» صحیح است و آنهایی که سعی در بزرگنمایی «خروج سرمایههای خارجی از چین» دارند، از دیدن اشتباهات خود مضطرب و هراسناک هستند.
در حقیقت، تلاش برای ربودن سرمایه با ابزارهای غیر بازاری مانند تعرفههای تنبیهی و «جدا شدن و شکستن زنجیره» همان «سندروم استکهلم» است که افراد وسواسی را عاشق نظریه گروگانگیران میکند.
با این همه، بدیهی است «سیاستزدگی گسترده» و «تعمیم مفهوم امنیتی» چماقهای نامحبوبی در بازار سرمایه گذاری بینالمللی هستند. شرکتها از منظر هزینه-فایده تصمیم میگیرند که در واقع مخالفتی بیصدا با این رویکرد است. حالا که شاهد این بودهاند که تبلیغ «جدا شدن» در پوشش «ریسکزدایی»، بین شرکتهای آلمانی و چین تاثیری نداشته، آنها روی سرمایه گذاری شرکتهای آلمانی در چین تمرکز کرده و همچنین به فکر استفاده از ابزارهای سیاسی و افکار عمومی برای جلوگیری از سرمایه گذاری شرکتهای آلمانی در چین افتادهاند.