مازاد ظرفیت؛ پدیدهای که نتیجه توسعه طبیعی است
دو رویداد اخیر تنشهای تجاری افزایشیافته را در بخش فناوری پاک برجسته کردهاند.
ایالات متحده در 14 مه (25 اردیبهشت) اعلام کرد از اول آگوست (11 مرداد) به شکلی چشمگیر دامنه تعرفههای اعمالی بر صادرات چین، عمدتا محصولات فناوری پاک مانند خودروهای برقی جدید (100 درصد)، صفحات خورشیدی (50 درصد) و باتریهای لیتیومی (25 درصد) افزایش خواهد داد.
کمیسیون اروپا هم 13 ژانویه (24 خرداد) نتایج ابتدایی تحقیقات جاری خود در خصوص به اصطلاح یارانههای خودروهای برقی چینی را اعلام کرد و به این نتیجه رسید که منافع زنجیره ارزش خودروهای برقی چین از «اختصاص یارانه غیرمنصفانه» به رقبای اتحادیه اروپا ضربه میزند و برای اعمال تعرفههای اضافی از 17.4 درصد تا 38.1 درصد بر صادرات خودروهای برقی از چین برنامه ریزی کرد.
در واقع منطق پشت تعرفههای (جبرانی) علیه چین آن طور که اتحادیه اروپا میگوید بسیار شبیه «مازاد ظرفیت» (یا به طور دقیق تر، «مازاد ظرفیت چپاولگر») ادعاییِ ایالات متحده است؛ هر مدعی هستند که رقابت طلبی چین در محصولات انرژی پاک به طور کلی و خودروهای برقی به طور خاص، از یارانههایی که این محصولات دریافت میکنند نشأت میگیرد و فلذا قیمت گذاری تهاجمی آن منجر به سرازیر شدن صادرات به ضرر صنایع مربوطه در کشورهای واردکننده میشود.
با این وجود، استدلال آنها اگر بی اساس نباشد، بسیار گمراه کننده است.
حتی «جنت یلن» وزیر خزانه داری ایالات متحده اذعان کرده که «مازاد ظرفیت» یک «موضوع پیچیده است که شامل کل راهبرد اقتصاد کلان و صنعتی چین است.»
یقینا ممکن است برخی از نشانههای مازاد ظرفیت در بعضی بخشهای فناوری پاک وجود داشته باشد اما این از به اصطلاح «مازاد ظرفیت چپاولگرانه» که مورد حمایت یارانههای صنعتی است، آن طور که آمریکا میگوید، بسیار فاصله دارد و رقابت پذیر صنایع فناوری پاک چین ناشی از یارانههای صنعتی نیست بلکه بخاطر پویایی عامل توانمندیهای چین در این مرحله است.
به عقیده ناظران صنعت، این نشانههای مازاد ظرفیت بیشتر حاصل یک چرخه رونق-رکود است که عمدتاً ناشی از فرآیند خود به خودی بازار است، زیرا صنایع مربوطه در حال ورود به مرحله بلوغ در چرخه عمر فناوری/محصول مربوطه خود هستند.
برای مثال، در مورد خودروهای برقی، شرکتهای چینی طی 20 سال گذشته تلاشهای مقدماتی را در این حوزه به صورتی نظام مند انجام دادهاند، پشت سر هم سرمایه گذاریهای تحقیق و توسعه اساسی صورت داده و تدریجا قابلیتهای فناوری منحصربفرد خود را ایجاد کردهاند.